Inwoners schetsen hun nieuw routenetwerk in hun omgeving. Foto: Alize Hillebrink
Inwoners schetsen hun nieuw routenetwerk in hun omgeving. Foto: Alize Hillebrink Foto:

Inwoners De Hoven ontwerpen eigen routenetwerk

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen betrekt inwoners uit De Hoven bij het ontwerp van een nieuw routenetwerk van fiets- en wandelpaden in de omgeving. Wie anders dan de inwoners zelf kennen hun leefomgeving het beste? Een ontwerpatelier vormt het vertrekpunt voor het uitstippelen van nieuwe routes en attracties in de recreatieve buitenruimte.

Alize Hillebrink

Je ziet het steeds vaker: bewust inwoners betrekken bij zaken waar ze direct mee te maken hebben. Het gebeurt bij groenonderhoud, sociale projecten in de buurt, de oprichting van een buurthuis of zoals hier bij het ontwerpen van de recreatieve routes in de directe woonomgeving.

Een voorstudie van landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers bracht de natuur-, cultuur- en toeristische waarden van De Hoven en ommelanden in kaart. Tijs van Loon: "De Hoven is een tuindersdorp met karakter en een rijke cultuurhistorie. Als je goed kijkt vind je deze sporen nog terug in het landschap. Zoals de uitlopers van het oude dekzandgebied, de Tondense Enk en de Emper Meander. De Tachtigjarige oorlog en de schansen als onderdeel van de verdedigingslinies met het verloren kasteel de Marsch als verborgen parel. Locaties van oude steenfabrieken, de touw- en lijnbaan, representeren de vroegere ambachten en nijverheid, waar de Hoven ooit groot in was."

Fervente wandelaars, fietsliefhebbers, sympathisanten van het toekomstige buurthuis, afgevaardigden van de wijkraad en inwoners met aandacht voor hun omgeving; een greep uit het twintigtal inwoners dat aan de slag gaat in het ontwerpatelier. Aan hen de taak om op de drie meter grote topografische kaarten aan te geven waar de knelpunten en uitdagingen liggen. Rian Bolder, projectleider van de gemeente Zutphen: "Vanavond is co-creatie. Inwoners bedenken, wij ondersteunen."


Lees verder op pagina 3

Inwoners schetsen hun nieuw routenetwerk in hun omgeving. Rechts: Landschapsarchitect Tijs van Loon. Foto: Alize Hillebrink