Impressie van de plannen voor de nieuwe gevel. Foto: PR
Impressie van de plannen voor de nieuwe gevel. Foto: PR Foto:

Sociale huurwoningen David Evekink Exploitatie Stichting zonder gas

ZUTPHEN - Acht huurwoningen aan de Warnsveldseweg, de even nummers 144 t/m 158, worden afgekoppeld van het gasnet. De David Evekink Exploitatie Stichting (DEES) maakt dit mogelijk met haar renovatieplan waarvoor op 24 april de starthandeling wordt verricht door wethouder Coby Pennings.

Met het huidige plan worden de woningen getransformeerd tot zogenaamde nul-op-de-meterwoningen. Dit zijn woningen die op jaarbasis evenveel energie leveren als ze nodig hebben, exclusief het gebruikt van de individuele bewoners. Door het hoogwaardige isolatiepakket waarmee het woningcomplex als het ware wordt ingepakt, vermindert de warmte- en koeltevraag. De traditionele cv-ketels worden vervangen door elektrische luchtwarmtepompen die worden gevoed door de zonnepanelen op het dak. Naar verwachting zullen de werkzaamheden dit najaar worden afgerond.

Sinds de bouw in 1965 is er geen groot onderhoud meer gepleegd en ook past de uitstraling van het complex niet meer in de omgeving. Het bestuur van de DEES heeft vervolgens Giesen Architectuur een plan laten maken waarbij het bestaande gebouw een geheel nieuwe gevel krijgt, die beter aansluit op de omliggende architectuur. Samen met bouwbedrijf Van Wijnen uit Deventer is het plan verder ontwikkeld met als doel voordelig wonen en een duurzame bijdrage aan onze toekomst leveren.

David Evekink's Stichting
De DEES bouwde 144 jaar geleden, onder de naam David Evekink Stichting, haar eerste 45 arbeiderswoningen. De bouw van deze sociale woningen werd mogelijk gemaakt door een legaat van haar naamgever, David Evekink, die in 1871 een bedrag van fl. 20.000,- had nagelaten aan de Spaarkas voor minvermogenden in Zutphen. De DEES kan dus beschouwd worden als een van de eerste woningbouwstichtingen in Nederland.

Afbeelding