Baby Willem-Alexander. Foto: RVD
Baby Willem-Alexander. Foto: RVD

Koning Willem-Alexander ziet Abraham

De geboorte van Willem-Alexander Claus George Ferdinand op 27 april 1967 in het Academisch Ziekenhuis Utrecht was een groot feest. Hij was tweede in lijn van troonopvolging en Nederland zou na zijn moeder, toen nog prinses Beatrix een Koning krijgen.

Door Liesbeth Spaansen

Willem-Alexander woonde als kind op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, ging naar de Nieuw Baarnse school en het Baarnsch Lyceum. Hij kreeg twee jongere broers: Johan Friso, die op 12 augustus 2013 overleed, en Constantijn.

Als prinses Beatrix in 1980 koningin wordt, verhuist het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Hij volgt de middelbare school aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag, maar sluit in 1985 zijn middelbare schooltijd af in Wales aan het Atlantic College, waar hij zijn Internationale Baccalaureaat behaalde, het Nederlands VWO-diploma. Prins Willem-Alexander vervulde zijn dienstplicht aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. In Leiden studeerde hij geschiedenis te studeren aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Hij behaalde in die tijd ook zijn vliegbrevet bij de Rijksluchtvaartschool. Tijdens zijn opleiding tot koning vertegenwoordigde hij het koningshuis bij binnen- en buitenlandse activiteiten en nam zitting in de Raad van State. Als specialisatie koos hij waterbeheer, op aanraden van zijn vader prins Claus, die zijn belangrijkste adviseur was.

Willem-Alexander mocht van zijn ouders zijn hart volgen met het kiezen van een partner. Hij wordt zelden met vriendinnen samen gefotografeerd, wel met studente communicatie Yolande Adriaansens en rechtenstudente Emily Bremers. De prins ontmoette zijn grote liefde Máxima Zorreguieta in 1999 in Sevilla bij de Feria de Abril. Máxima stond als fotografe bij de deur om iedereen bij binnenkomst te fotograferen. De geboren Argentijnse (17 mei 1971) studeerde economie en verhuisde van New York naar Europa.
Willem-Alexander en Máxima trouwden op 2 februari 2002 in de Grote Zaal van de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het huwelijk werd ingezegend in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. In 2003 werden Willem-Alexander en Máxima ouders van dochter Amalia. Later beviel Máxima nog van twee dochters, Alexia in 2005 en Ariane in 2007.
Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander de zevende en huidige koning der Nederlanden. Na de troonswisseling maakten Willem-Alexander en Máxima een kennismakingstour door Nederland en bezochten allerlei steden in Nederland en de voormalige Nederlandse Antillen. Koninginnedag werd verzet naar zijn eigen verjaardag op 27 april, wat Koningsdag werd. Inmiddels is deze dag in een moderner jasje gestoken. Het koninklijk paar vierde 200 jaar koninkrijk mee en gaat jaarlijks op staats- en streekbezoek. Zo kwamen zij ook naar de Achterhoek, waar velen bij de hekken stonden in Borculo, Neede, Groenlo en Ulft.

'Sportkoning' Willem-Alexander is regelmatig te zien op de tribune bij schaats-, voetbal- en andere sportwedstrijden van Nederlandse teams, maar beoefent ook zelf sporten. Hij is een fervent skiër, reed in 1986 als W.A. van Buren de Elfstedentocht uit en liep in 1992 met Gerrie Knetemann de marathon van New York. Hij is erelid van het Internationaal Olympisch Commité vanwege zijn inzet in zijn jaren als prins voor de Nederlandse sport.

Zij vijftigste verjaardag viert de koning in huiselijke kring, maar ook nodigde hij samen met Koningin Máxima 150 gasten uit voor een feestelijk diner op het Koninklijk Paleis Amsterdam op 28 april. Na het diner wordt het Paleis 50 uur opengesteld voor het publiek.


Koningsdag Warnsveld extra
feestelijk voor 0, 5 en 50-jarigen

WARNSVELD - De Oranjevereniging Warnsveld en de werkgroep Kleedjesmarkt zijn al weer geruime tijd aan het werk om er ook dit jaar weer een fantastische Koningsdag van te maken. Natuurlijk is er zoals ieder jaar weer een grote gratis kleedjesmarkt en ook het traditionele vogelschieten ontbreekt dit jaar ondanks alle ingewikkelde wet- en regelgeving niet.

Bezoekers en deelnemers van de kleedjesmarkt zijn afkomstig zijn de gehele regio, er is voor iedereen altijd wel ergens een plekje te vinden. Onder het genot van een hapje en een drankje en de klanken van een dj of een dweilorkest wordt het wederom prima vertoeven in Warnsveld. Dit jaar kent een tweetal bijzonderheden.

Aangezien de Koning dit jaar 50 wordt wil het bestuur graag alle 0, 5 en 50 jarigen in het zonnetje zetten tijdens een 'Koninklijke verjaardagspartij'. Eenieder is hiervoor van harte uitgenodigd om deze 'jarigen' mede in het zonnetje te zetten. Iedere 0, 5 en 50 jarige kan zich hiervoor aanmelden via www.facebook.com/oranjeverenigingwarnsveld of via het mailadres hj.hulleman@hetnet.nl.

Er zullen vanuit de PKN Gemeente Warnsveld-Leesten diverse activiteiten voor jong en oud in en rondom de Martinuskerk worden georganiseerd.
De Protestantse Kerk in Warnsveld viert daarnaast dat Martinus 1700 jaar geleden werd geboren. Deze Sint Maarten is vooral bekend geworden doordat hij zijn rode officiersmantel in tweeën sneed om een creperende bedelaar tegen de kou te kleden. Er is daarom als besluit van het jubileumjaar met het thema 'delen verrijkt' een kleurrijke en spetterende modeshow op de catwalk en een benefiet vintage-kledingverkoop ín of vóór de Martinuskerk, tussen 11.00 en 13.00 uur. Meedoen kan voor iedereen die tussen de 2 en de 102 jaar oud is, vrouw of man, zélf een kledingstuk gemaakt of vermaakt heeft; óf iets roods draagt. Óf een kledingstuk wilt verkopen ten bate van het goede doel: 'Shelterboxen' voor gezinnen die hun huis kwijtraakten door oorlog of een natuurramp, waar ook ter wereld. Er worden nog modellen gezocht. Meer info en opgave bij: Liesbeth Burger, 0575-524468, kerk.burgeres@tele2.nl.

Ieder jaar zetten veel vrijwilligers en bedrijven zich belangeloos in om deze dag tot een succes te maken. Het bestuur maakt zich wel zorgen over de organisatie van het evenement in 2018. In verband met de voorgenomen verhuizing van de firma Wolter& Dros heeft deze in 2018 niet meer de beschikking over een krachtstroompunt. Dit zou kunnen betekenen dat er gewerkt zou moeten worden met kostbare en milieubelastende aggregaten. Een verzoek aan de Gemeente voor de aanleg en plaatsing van een stroomkast lijkt vooralsnog weinig kansrijk.

Daarmee komen ze bij het aloude probleem van de financiering van evenementen. Ieder jaar is het weer spannend of het bestuur de kosten gedekt krijgt. Door het werven van nieuwe leden voor een contributie van 5 euro per jaar, het werven van sponsoren, collecteren en met de verkoop van suikerspinnen en popcorn proberen zij uit de kosten te komen. Ook staat zij open voor nieuwe ideeën en bestuursleden. Het doel is om ieder jaar een fantastische Koningsdag in Warnsveld te organiseren voor jong en oud.

De Oranjevereniging nodigt iedereen alvast van harte uit om Koningsdag in Warnsveld te komen vieren. Voor nadere details over het programma en vragen, verwijst het bestuur graag naar Facebook, de website en publicaties in de regionale pers. Voor vragen of opmerkingen kan men contact opnemen met bestuurslid Henk-Jan Hulleman via hj.hulleman@hetnet.nl of bel 06-51299902.


facebook.com/oranjeverenigingwarnsveld

dorpsfeesten-warnsveld.nl

www.pknwarnsveld.nl

Willem-Alexander. Foto Liesbeth Spaansen