Afbeelding
Foto:

Direct omwonenden sterk tegen plannen
windmolens Mars/Twentekanaal Zutphen

ZUTPHEN - In welke mate is er draagvlak onder omwonenden voor het initiatief van IJsselwind om drie windmolens te plaatsen langs de Mars/Twentekanaal in Zutphen? In februari deed onderzoeksbureau Enneüs uit Groningen hiernaar onderzoek onder omwonenden van de geplande windmolens. In de straal van 750 meter blijkt veel weerstand bij bewoners te bestaan tegen de plannen. Ruim 80% van deze direct omwonenden geeft aan tegen of sterk tegen de voorgenomen windmolens te zijn. De belangrijkste argumenten die zij geven zijn dat de windmolens afbreuk doen aan het landschap en dat zij vrezen voor geluidsoverlast. Daarnaast geven zij aan dat zij vinden dat het gebied de afgelopen jaren onevenredig zwaar belast is. Op 18 april presenteert Enneüs de uitkomsten van het onderzoek aan de raden van Brummen, Lochem en Zutphen.

Het onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd onder inwoners van Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen in opdracht van de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen. Drie groepen inwoners zijn bevraagd: direct omwonenden die binnen een straal van 750 meter van de geplande windmolens wonen, indirect omwonenden die tussen 750 meter en 2 kilometer van de geplande windmolens wonen en indirect omwonenden die tussen 2 en 5 kilometer van de geplande windmolens komen.

Onder indirect omwonenden zijn er grote verschillen tussen gemeenten. In de gemeenten Brummen, Zutphen en Voorst is er met 60 tot 70% steun duidelijk meer draagvlak dan onder indirect omwonenden in de gemeente Lochem (voornamelijk in Eefde). Hier is 39% voor en 45% tegen, de rest blijft neutraal. De meest genoemde voordelen zijn de groene, duurzame energie die wordt opgewekt en het feit dat het een lokaal initiatief betreft. De nadelen die men benoemt, hebben vooral betrekking op de 'aantasting' van het landschap en de twijfels die men heeft over het milieurendement van de windmolens.

Proces
Op 18 april presenteert Enneüs de uitkomsten van het onderzoek aan de raden van Brummen, Lochem en Zutphen. Eind april zijn twee andere onderzoeken (namelijk concept-milieueffectrapportage en business case/ participatiemodel) klaar, die samen met het draagvlakonderzoek een beeld geven van de haalbaarheid van het initiatief.

IJsselwind beslist op basis van het haalbaarheidsonderzoek of zij het initiatief willen voortzetten. De haalbaarheidsstudie wordt in september voorgelegd aan de raden van Brummen, Lochem en Zutphen.