De muzikanten van Exelsior en Mutipercussion zorgen samen voor een climax. Foto: Patrick van Gessel
De muzikanten van Exelsior en Mutipercussion zorgen samen voor een climax. Foto: Patrick van Gessel Foto:

Voorjaarsconcert Exelsior met knipoog naar Afrika

Warnsveld - Stil zitten was er niet bij afgelopen zaterdag 8 april tijdens het voorjaarsconcert van muziekvereniging Exelsior in de Kei in Warnsveld. Door de opzwepende ritmes van djembégroep Multipercussion die door de muziekvereniging was uitgenodigd, raakte de zaal al snel in Afrikaanse sferen.

Door Meike Wesselink

Dirigent Geert Jan Dijkerman (tevens afgestudeerd slagwerker) liet een marimba aanslepen waarop hijzelf, begeleid door de djembégroep een bijzondere, niet alledaagse West Afrikaanse compositie ten gehore bracht. De verdere avond dirigeerde Dijkerman de Exelsiormuzikanten die nummers als Around the World in 80 days en Jungle Fantasy brachten.

Het toegestroomde publiek dat bestond uit muziekliefhebbers en kennissen en familie van de muzikanten, genoot zichtbaar. De zaal zat nagenoeg vol. Voorzitter Lisette van Raai - Beldman geeft achteraf aan veel positieve reacties te hebben gekregen over het concert en over de combinatie met de djembégroep.

Presentatrice Maaike Ditzel praatte de avond aan elkaar en leidde de muzikanten en de composities in. Vast onderdeel van het voorjaarsconcert zijn de jonge leerlingen die normaal gesproken individueel les krijgen, maar voor de gelegenheid samen speelden in een orkest.

Na de pauze werden diverse leden gehuldigd

Penningmeester Gerrit Ditzel schreef in een recensie naar de redactie: "Onder leiding van Hans Beldman, de dirigent en inspirator van dit leerlingenorkest, was gekozen voor een opmerkelijke programmaopbouw: van het eenvoudig samen kunnen spelen in klank en ritmiek, naar de ritmiek die deze avond centraal stond. De jonge muzikanten deden het zo goed, dat zij, opgenomen in het grote orkest, samen met Multipercussion, African Spirit ten gehore brachten." Marit Cornelissen die klarinet studeert aan het Conservatorium in Groningen bracht met haar vertolking van Balcan Clarinet de zaal in vervoering.

Na de pauze werden leden van Exelsior gehuldigd die al jaren actief lid zijn binnen de club. De broers Henk en Willem Vrielink kregen een speldje vanwege hun twaalf en een halfjarig lidmaatschap. "Maar eigenlijk zijn ze al veel langer actief bij Exelsior", aldus Lisette van Raai-Beldman. "De broers zijn allebei slagwerker en bekend bij iedereen in de regio." Ook trombonespeler Rudy Sueters kreeg een Exelsior-speldje vanwege zijn vijfentwintigjarig lidmaatschap.

Bijzonder was de huldiging die voorzitter Lisette bij haar moeder mocht doen, Rita Beldman, die al vijftig jaar lid is. "Ze begon als tienjarig meisje, best bijzonder dus, maar in onze familie geen uitzondering. Mijn opa was destijds ook vijftig jaar lid. Zelf ben ik bij Exelsior begonnen toen ik acht jaar was, dus in theorie zou ik ze nog kunnen inhalen." Net als haar moeder speelt Lisette ook klarinet. Haar driejarige zoon heeft onlangs aangegeven ook klarinet te willen spelen, dus ook die traditie wordt misschien voortgezet.

Multipercussion die onder leiding staat van Aldert Glas, begeleidde de muzikanten van Exelsior vakkundig en mochten af en toe ook een solo weggeven. Al met al zorgde het voor een muzikaal dynamische avond.