Dit seizoen een nieuwe wandelroute langs de IJssel. Foto: Dolf Logemann
Dit seizoen een nieuwe wandelroute langs de IJssel. Foto: Dolf Logemann

Wandelplezier in fraaie landschap van IJsselvallei

BAAK/ZUTPHEN - Wandelaars kunnen dit seizoen hun hart ophalen aan een nieuwe langeafstandsroute langs de IJssel, een initiatief van Warnsvelder Dolf Logemann. Dit IJsselpad loopt over de hele lengte van de IJssel vanaf het splitsingspunt bij Westervoort tot aan het einde van de IJsseldelta voorbij Kampen. De route zorgt voor 177 kilometer wandelplezier in het fraaie en afwisselende landschap van de IJsselvallei met zijn prachtige vergezichten en zijn eeuwenoude Hanzesteden.

Komende vanuit Baak loopt het IJsselpad in de buurt van Zutphen eerst via het buurtschap Bronsbergen, om vervolgens via het struinpad door de Stokebrandsweerd uit te komen bij de Vispoorthaven. De route gaat daarna verder via de IJsselkade, Marspoortstraat en Berkelkade naar het station. Station Zutphen is het eind van de vijfde etappe. De zesde etappe verlaat Zutphen via de Noorderhaven en Fort de Pol. Daarna gaat het via het landgoed Klein Zwavink en de Ravenswaarden richting Gorssel. De route van het IJsselpad is een initiatief van wandelliefhebber en Warnsvelder Dolf Logemann. Hij zette een wandelroute langs de IJssel uit waarbij zoveel mogelijk zicht is gehouden op de IJssel en de uiterwaarden. Waar dat niet lukte, bijvoorbeeld omdat delen ontoegankelijk zijn of vanwege teveel autoverkeer, werd steeds een landschappelijk aantrekkelijk alternatief gevonden in het nabije achterland. Het IJsselpad blijft over de gehele lengte aan de oostkant van de rivier. Het IJsselpad is opgedeeld in elf etappes en enkele varianten. Elke etappe begint bij een NS-station of bushalte.
De route is niet gemarkeerd, maar in een routebeschrijving wel beschreven. Aan deze beschrijving is informatie toegevoegd over onder meer het ontstaan van de IJssel, de geschiedenis van de Hanze, de flora en fauna en de geologie van het IJsseldal. Meer informatie en een (papieren) wandelgids met de routebeschrijving en kaarten van het IJsselpad is te vinden op www.ijsselpad.nl. Gedetailleerde routebeschrijvingen en kaarten van de route zijn te downloaden via www.wandelzoekpagina.nl/ijsselpad

De nieuwe wandelroute langs de IJssel. Beeld: Dolf Logemann