Medewerkster Kristel van de Welkoop in Vorden voert een tuingrondtest uit. Foto: Bernadet te Velthuis
Medewerkster Kristel van de Welkoop in Vorden voert een tuingrondtest uit. Foto: Bernadet te Velthuis Foto:

Welkoop helpt je tuin en gazon gezond te houden

REGIO – Om volop van tuin en gazon te kunnen genieten, is het belangrijk er goed voor te zorgen. Welkoop helpt hier graag bij. Voor een optimale verzorging van het gazon, de siertuin of moestuin is kennis van de structuur en pH-waarde van de grond een belangrijk uitgangspunt. Daarom biedt Welkoop een gratis tuingrondtest, waarmee de structuur en PH-waarde van aangeleverde grond kan worden getest. Op basis van de uitkomst, geeft Welkoop een persoonlijk bemestingsadvies voor een groener gazon, mooiere bloemen of gezondere groenten.

Door Bernadet te Velthuis

Planten, struiken en gras groeien beter wanneer de structuur en pH-waarde van de grond optimaal is. Maar wat is optimaal? Dat hangt af van het plantensoort. Zo gaat grond waar gras op groeit vanzelf verzuren, terwijl gras niet goed groeit op een verzuurde grond. Een rhododendron struik daarentegen voelt zich juist thuis in verzuurde grond. Het verlagen van de zuurgrond van de grond gebeurt middels het strooien van kalk, het verhogen van de zuurgraad kan door turf te strooien. Verder is de structuur van de grond belangrijk, gedroogde koemest en extra voedingsstoffen helpen hierbij. Zo zorgt het gebruik van gedroogde koemest voor een betere structuur en opname van voedingsstoffen, terwijl het op zichzelf niet voedt door een tekort aan NPK (stikstof, fosfaat en kali). Voor het voeden van de grond zijn dan extra voedingsstoffen nodig.

Tuingrondtest
Voor een optimale verzorging en bemestingsadvies is het soort grond dus van groot belang. Geef bij het aanleveren van grond voor de tuingrondtest van Welkoop daarom aan om welk soort grond het gaat: siertuin, moestuin of gazon (en of het om voor- of achtertuin gaat).

Test structuur en pH-waarde van tuingrond met de tuingrondtest

Schep vervolgens op vijf verschillende plaatsen (vijf tot 10 centimeter diep) twee eetlepels grond in een bakje en meng dit goed. In de Welkoop winkels zijn speciale zakken verkrijgbaar voor het inleveren van de grond, maar een afgesloten diepvrieszak voldoet ook. Na inlevering wordt de tuingrond getest en geeft Welkoop een persoonlijk advies voor de juiste verzorging en bemesting van de grond.

Stappenplan voor een gazon in topvorm
Wanneer gras niet goed groeit nemen mos en onkruid de overhand en kunnen er kale plekken ontstaan. Het is daarom van belang in het voorjaar te beginnen met het verwijderen van het mos (verticuteren) en vervolgens de eventuele kale plekken die zijn ontstaan in te zaaien met graszaad. Vervolgens kan de kalk gestrooid worden voor een juiste pH-waarde, alvorens het gazon te bemesten. Dit laatste zorgt voor een gezonde groei en sterke grasmat en kan in de zomer en het najaar nogmaals herhaald worden. Tot slot kunt u na de laatste maaibeurt van het jaar het gazon nog een beschermlaag meegeven, wat het gazon beschermt tegen vorst en vilt- en mosvorming minder kans geeft. Vraag in de winkel naar de mogelijkheden.

Het overige onderhoud van het gazon bestaat uit wekelijks maaien (met uitzondering van de winter). De gemiddelde maaihoogte bedraagt drie of vier centimeter (bij temperaturen boven 25 graden zes centimeter). Warmer dan dertig graden? Laat het gazon dan met rust om verbranding te voorkomen.

De services van Welkoop
Welkoop geeft graag advies over tuin & dier. Daarnaast kan men in alle Welkoop winkels terecht voor diverse handige diensten. Zo kunt u naast de bovengenoemde (gratis) tuingrondtest, ook de kwaliteit van uw vijverwater laten testen. Verder helpt Welkoop bij het in elkaar zetten, afstellen en afvullen van uw tuinmachines, het onderhoud van uw tuingereedschap en is het mogelijk een professionele verticuteermachine te huren. En ook voor het wassen van paardendekens, het wegen van uw hond en voor advies over voeding en verzorging van uw huisdier bent u bij Welkoop aan het juiste adres.

Voor de diverse producten om uw tuin en gazon gezond te houden, kunt u terecht in alle Welkoop winkels. Ook voor informatie en advies bent u hier aan het juiste adres.