Stijn Lieftink (13),  Simon Zeijts (14) en Joonas van der Kolk (14) met hun maquette van Mars. Luka Leer (14) (niet op de foto) moest zich helaas ziek melden. Foto: Martijn Siemes
Stijn Lieftink (13),  Simon Zeijts (14) en Joonas van der Kolk (14) met hun maquette van Mars. Luka Leer (14) (niet op de foto) moest zich helaas ziek melden. Foto: Martijn Siemes Foto:

Internationale aandacht voor Mars-project leerlingen Baudartius

ZUTPHEN - Voor de vwo-scholieren van het Baudartius College ligt hun toekomst misschien buiten onze dampkring. In het kader van het project 'Het Zutphens Zonnestelsel' verdiepen leerlingen van de klassen 1 en 2 zich in sterrenkunde en ruimtevaart. Stijn, Joona, Simon en Luka oriënteren zich op de planeet Mars. In het Walhallab zijn ze druk bezig met het maken van een maquette waar uiteindelijk een eigen 'mars rover' rond zal gaan rijden.

Door Martijn Siemes

"Vlak voor de Kerst kregen we het idee om ons project te doen over Mars." Zegt Joonas van der Kolk (14). De leerling van 2 vwo aan het Baudartius College maakte samen met zijn klasgenoten Stijn Lieftink (13), Simon Zeijts (14) en Luka Leer (14) een maquette van de rode planeet als leeropdracht: "Wij kozen voor Mars omdat je daar iets rond kunt laten rijden. Op Venus kan dat niet."

In de werkplaats van Walhallab bij de Kruittoren zijn de scholieren elke dinsdag voor minimaal een uur aan de slag gegaan met het bouwen van een realistische maquette van Mars om later een robot op rond te laten rijden. Joonas: "We zijn begonnen met het bouwen van de onderbouw, de tafel waar de maquette op staat. Daarna hebben we met piepschuim en gips de heuvels en kraters gemaakt. We hebben de foto's van Mars genomen als voorbeeld. De maquette is klaar en nu moeten we even wachten op onderdelen voor de robot." Stijn vult aan: "We willen er nog zonnepanelen op zetten, die hebben we nu besteld."
Marco Mout, die de leerlingen in het Walhallab begeleidt, is trots op de vier: "Ze hebben hier erg hard aan gewerkt, alles zelf opgebouwd en ontwikkeld. En met succes, er is zelfs internationale aandacht voor hun werk. De 'Mars Generation', een club van oud-NASA medewerkers en andere ruimtevaartprofessionals volgen dit project met veel interesse." Het Mars-project valt onder het overkoepelende project 'Het Zutphens Zonnestelsel', opgezet door een aantal docenten van het Baudartius College Bèta Excellent, waarbij zij de klassen 1 en 2 van de Bèta Excellent kennis willen laten maken met ruimtevaart en sterrenkunde. Een jaar geleden won Het Zutphens Zonnestelsel de tweede prijs van het Rabobank Coöperatiefonds in de categorie Scholing en Onderwijs. Hiermee sleepte zij € 4000,- in de wacht.

Over de vraag of de jongens zelf ook wel een keer naar Mars willen reizen moeten ze even nadenken: "Het ligt er aan. Een enkeltje lijkt mij niet zo leuk, maar een retourtje zien we wel zitten."

De plannen van het Mars-team en de andere projecten van het Zutphens Zonnestelsel zijn te volgen via: hetzutphenszonnestelsel.nl