Mark Schuitemaker voor de ingang van station Zutphen. Foto: Martijn Siemes
Mark Schuitemaker voor de ingang van station Zutphen. Foto: Martijn Siemes Foto:

Zutphen Promotie mikt op
treintoerist

Treinkaartje en stadswandeling historisch Zutphen voor klanten NS

Door Martijn Siemes

ZUTPHEN - Deze week ligt Zutphen bij meer dan een miljoen mensen op de digitale mat. Voor de klanten van de NS is er deze maand een speciale combinatie-aanbieding van treinkaartje en stadswandeling door historisch Zutphen tegen een gereduceerd tarief. Stichting Zutphen Promotie heeft flink gelobbyd om de stad een felbegeerd plekje te geven in de aanbiedingennieuwsbrief van de NS. Een leuke manier om snel meer toeristen naar Zutphen te lokken, maar ook een manier om de stad in de markt te zetten.

"Voor de samenwerking met de NS hebben we wel anderhalf jaar stevig moeten lobbyen." zegt Mark Schuitemaker, manager van Zutphen Promotie. "Het gaat er om dat je met de juiste mensen spreekt en dat die iets met je idee willen doen. We zagen gedurende die periode het enthousiasme voor Zutphen toenemen. Nu mogen we mee in de mailing van de NS naar meer dan een miljoen klanten. Daarnaast staan we een maand op de site van de NS waardoor nog eens miljoenen mensen geattendeerd worden op Zutphen."

Het arrangement bij de NS bestaat uit een stadswandeling en een treinticket tegen een scherp tarief. Schuitemaker: "Deze actie sluit heel goed aan op de doelgroep waar we nu op mikken: de vijftigplusser met vrije tijd en interesse in historie en cultuur. We schieten niet met hagel, maar proberen juist scherp de doelgroepen te bereiken."

Volgens Schuitemaker heeft de stad altijd goed ingezet op het vertellen van de geschiedenis van de stad. Nu wil Zutphen Promotie dit ook koppelen aan de binnenstadondernemers; bezoek de stad en kijk binnen bij onze bijzondere winkels. Schuitemaker: "Ik ben heel blij hoe wij als stad de afgelopen weken in het nieuws kwamen. We kregen veel internationale aandacht voor de bijzondere nieuwe parkeergarage op de Noorderhaven en we hebben natuurlijk de BNG erfgoedprijs gewonnen."

Zutphen Promotie zal zich ook gaan richten op de oosterburen

Voor Zutphen Promotie is dit NS-arrangement een onderdeel van een groot programma dat de komende maanden uitgevoerd gaat worden. Op 8 maart werd in Berlijn het startschot gegeven voor de internationale Hanzelijn waaraan Zutphen actief deel gaat nemen. Dit is een samenwerkingsverband op het gebied van marketing waarbij de Hanzesteden elkaar ondersteunen en promoten. In juni vinden de Hanzedagen plaats in Kampen. Daar zal Zutphen zich goed laten zien met mensen van de VVV, stadsgidsen en de medewerkers van de musea nemen een aantal recente bodemvondsten mee voor een kleine tentoonstelling.

"Je moet iets concreets te bieden hebben," zegt Schuitemaker: "We zijn daarom bijvoorbeeld bezig met arrangementen voor grotere groepen. Daarin zit dan een kopje koffie met gebak, een stadswandeling met een professionele gids, een lunch en een tocht met de fluisterboot."

Zutphen Promotie zal zich naast de actie op het Nederlandse publiek van de NS ook gaan richten op de oosterburen, Schuitemaker: "In september komen er zeven touringcars met 350 Duitsers onze stad bezoeken in het kader van de Open Monumentendag. De Duitse interesse in Zutphen is erg groot en daar willen wij meer mee doen. Zo gaan wij nu ook een project beginnen waarbij Zutphense horeca-ondernemers met subsidie hun menukaarten kunnen laten vertalen in het Duits. Geïnteresseerden kunnen zich bij ons melden."