De Lange Hofstraat. Foto: Jos Böhmer.
De Lange Hofstraat. Foto: Jos Böhmer. Foto: Meike Wesselink

Zutphen behoort tot tien beste binnensteden

ZUTPHEN - Zutphen behoort tot de beste tien binnensteden van Nederland. De landelijke stichting Platform Binnenstadsmanagement maakte dat dinsdag 4 april bekend tijdens een congres in Leiden over verandermanagement. Zutphen dingt mee in de categorie middelgrote steden naar de titel 'Beste Binnenstad 2017-2019'.

De afgelopen maand zijn circa tachtig (middel)grote binnensteden geïnformeerd over de achtste editie van de verkiezing Beste Binnenstad. Het proces van de verkiezing bestaat uit zeven stappen. Begin maart is een start gemaakt met de eerste fase, namelijk de zogenaamde binnenstadsbarometer. Deze beoordeelt de binnensteden op criteria als de ontwikkeling van het winkelaanbod, ontwikkeling van bezoekersaantallen en de mate van samenwerking onder binnenstadspartners.

De resultaten bepalen de eerste genomineerden van de Verkiezing Beste Binnenstad. Eefje van der Velden van de stichting: "De eerste beoordeling vond plaats op basis van cijfers en blijkbaar heeft Zutphen het goed gedaan de afgelopen twee jaar. De stad is daarmee automatisch genomineerd. Andere middelgrote steden die meedingen zijn Den Helder, Emmen, Hoofddorp, Hoogeveen, Purmerend, Rozendaal, Sneek en Uden."

Middelgrote steden die ook denken mee te kunnen dingen, kunnen zich nog aanmelden, waarna de jury uit de genomineerden vijf binnensteden kiest. Zij worden gevraagd volgens een vast format een motivatie op te stellen (bidbook), op basis waarvan de jury per categorie de twee definitieve finalisten bepaalt. Deze finalisten krijgen de gehele jury op bezoek en hebben de kans om in een paar uur de jury te overtuigen waarom zij de titel zouden moeten winnen. Ook vindt er een consumentenonderzoek plaats.
Op basis van de binnenstadsbarometer, de bidbooks, het bezoek aan de finalesteden, het consumentenonderzoek en uiteraard de expertise van de juryleden, kiest de jury de winnaar. Dat gebeurt ergens in de week van 27 november. In Rotterdam (winnaar Beste grote binnenstad 2015-2017) wordt bekendgemaakt of Zutphen zich de komende twee jaren beste middelgrote binnenstad mag noemen.

Oege Bosch ziet de nominatie toch een beetje als kroon op het werk. "We hebben de afgelopen jaren ook hard gewerkt aan het aantrekkelijk maken van de binnenstad en de criteria waar Zutphen op is beoordeeld, bevestigen dat alleen maar. We hebben geduchte concurrenten aan de andere genomineerde steden, maar we gaan ervoor.". Het doel van de 'Beste Binnenstad' verkiezingen is de samenwerking tussen verschillende partijen in de binnenstad te bevorderen en op een positieve wijze aandacht te vragen voor Nederlandse binnensteden.


www.debestebinnenstad.nl