Erik Bruntink (Beheer en Onderhoud) en Klaas Kamphuis van Het Plein (links en rechts van wethouder Annelies de Jonge ondertekenen de overeenkomst. Foto: gemeente Zutphen
Erik Bruntink (Beheer en Onderhoud) en Klaas Kamphuis van Het Plein (links en rechts van wethouder Annelies de Jonge ondertekenen de overeenkomst. Foto: gemeente Zutphen Foto:

Ook gemeentelijke organisatie biedt leer-werkplekken

ZUTPHEN - "Het is best een opgave om werk te creëren", laat wethouder Annelies de Jonge zich ontvallen. De Jonge doelt daarbij op het ontwikkelen van werkplekken die daadwerkelijk constructief zijn en voor uitkeringsgerechtigden leiden tot betaalde banen. Zoals de twaalf leer-werkplekken die de gemeente heeft gecreëerd op de afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente zelf.

Door Meike Wesselink

Om ook ondernemers uit te dagen leer-werkplekken te bieden voor uitkeringsgerechtigden, is het belangrijk dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft. Met de twaalf plekken laat het zien wat zoal de mogelijkheden zijn om 'iedereen' aan het werk te krijgen. Beheer en Onderhoud had al vijfendertig medewerkers vanuit Delta in dienst.

Jeannette 't Hoen, projectleider bij Het Plein: "Met de werkervaringsplekken bij Onderhoud en Beheer bieden we daadwerkelijk mogelijkheden voor uitkeringsgerechtigden om door te kunnen stromen. De cliënten die nog nooit in het groen of in het grijs hebben gewerkt, kunnen we op deze manier bagage bieden. Op basis van ervaring hier kunnen ze besluiten zich al dan niet te laten omscholen. Mooist zou zijn als ook vrouwen zich aanmelden", is de projectleider van mening. "We hebben nu eenmaal veel alleenstaande vrouwen in een uitkeringspositie en ook die voelen zich misschien wel uitgedaagd.

Erik Bruntink (Beheer en Onderhoud) beaamt dat: "Maar naast alleen werken in groen of grijs is er bij ons veel meer mogelijk. We hebben hier een aantal dames rondlopen. Een van hen houdt zich bezig met het onderhoud van ons bedrijfspand en weer een ander werkt in onze bedrijfskantine. Zo is er binnen de organisatie nog wel meer denkbaar, ook voor vrouwen."
Gemeente Zutphen wil graag dat lokale ondernemers kritisch kijken of er mogelijkheden zijn om uitkeringsgerechtigden zinvol in te zetten binnen een bedrijf. "Zelf hebben we een zogenaamde inclusief werkgeverschap-analyse uitgevoerd", legt Annelies de Jonge uit. "Het blijkt dat we als gemeentelijke organisatie beschikken over twintig tot vijfentwintig fulltime plekken voor uitkeringsgerechtigden. Met Beheer en Onderhoud hebben we een goede stap gezet, maar binnen onze eigen overheidsorganisatie kunnen we dus nog veel meer bereiken", schets de wethouder de situatie in haar eigen 'toko'.

Ook werkgevers kunnen zo'n inclusief werkgeverschap-analyse laten uitvoeren. Er wordt dan gekeken waar plekken zijn die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen invullen of waar voor hen constructief werk kan worden gecreëerd. Daarnaast kunnen werkgevers of werknemers een zogenaamde Harrie-training volgen. Een training die werknemers binnen alle lagen van een organisatie kunnen volgen om mensen met een arbeidshandicap te leren begeleiden. In een bedrijf waar vaak toch een zekere mate van flexibiliteit wordt gevraagd, kunnen werknemers met een bepaalde arbeidshandicap volgens de Harrie-methode (Harrie staat voor hulpvaardig, aandacht, respect, rustig, integer, eerlijk) daar zo goed mogelijk op worden voorbereid.

De leer-werkplekken zijn per 1 april beschikbaar gekomen en zijn in eerste instantie voor een jaar gecreëerd. Geïnteresseerden kunnen zich melden via Het Plein.