Kinderen van basisschool de Bongerd, loco-burgemeester Coby Pennings en nabestaanden leggen kransen bij het herdenkingsmonument. Foto: Alize Hillebrink
Kinderen van basisschool de Bongerd, loco-burgemeester Coby Pennings en nabestaanden leggen kransen bij het herdenkingsmonument. Foto: Alize Hillebrink Foto:

Kranslegging bij herdenking slachtoffers IJsselkade

ZUTPHEN - Op de IJsselkade ligt een bijzonder monument. Een liggende, ingelijste gedenksteen met in reliëf een kruis. Het herinnert aan negen verzetsstrijders die 72 jaar geleden op die plek werden gefusilleerd. Afgelopen vrijdagmorgen 31 maart legden kinderen van basisschool de Bongerd, loco-burgemeester Coby Pennings en nabestaanden kransen bij het herdenkingsmonument.

Door Alize Hillebrink

Wido van Heemstra was één van de slachtoffers. Zijn kleinzoon (62), Wido van Heemstra: "Mijn grootvader werkte bij de spoorwegen en was betrokken bij het organiseren van de spoorwegstaking in 1944. Ook hielp hij bij de distributie van voedselbonnen voor onderduikers. In februari 1945 werd hij opgepakt." In het Huis van Bewaring hield medegevangene Abels een dagboek bij dat wonderwel bewaard is gebleven. "Hij was een zeer gelovig man. Hij zong veel, psalmen zingen gaf hem kracht. Het bijzondere is dat ik nu even oud ben als toen mijn grootvader toen was."

Eén man, Van Benthem, overleefde de executie, doordat een kogel afketste op een knoop. Hij hield zich dood, werd met de andere lichamen in de IJssel gegooid en kon zich vervolgens zwemmend redden.

Coby Pennings: "Voor de kinderen hier is de tweede wereldoorlog heel lang geleden en ver weg. Dat geldt ook voor mij. Maar wanneer mijn ouders erover vertelden kwam de oorlog dichterbij. Toch zijn er steeds minder mensen die het nog uit eigen ervaring kunnen navertellen. Daarom is het goed dat we herdenken, omdat zij die stierven het verdienen om herinnerd te worden."

Herinnering aan verzetsstrijders die werden gefusilleerd

Na de toespraken en kransleggingen legden alle vijftig kinderen een bloem op de plek van herinnering.

Alle vijftig kinderen legden een bloem op de plek van herinnering. Foto: Alize Hillebrink
Foto: Alize Hillebrink
Coby Pennings sprak de aanwezigen toe. Foto: Alize Hillebrink