Kasper Vrielink met de gewonnen MVO award. Foto: PR
Kasper Vrielink met de gewonnen MVO award. Foto: PR Foto:

Kasper Vrielink Dakwerk wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

VORDEN – Zutphen Scoort organiseerde in samenwerking met Delta en Het Plein afgelopen 14 februari de MVO awards: een waardering voor ondernemers die zich sterk maken voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap. Die avond in het Koelhuis in Zutphen kreeg Kasper Vrielink van het gelijknamige dakwerkbedrijf te horen de winnende ondernemer te zijn van de MVO Award 2016 van de regio Lochem-Bronckhorst. "Het was al mooi om genomineerd te zijn, we hadden helemaal niet verwacht te winnen", reageert Kasper Vrielink terwijl hij een blik werpt op de gewonnen award, en de bijbehorende oorkonde die aan de muur van het kantoor aan de Netwerkweg in Vorden prijkt.

Door Bernadet te Velthuis

'Kasper ziet de jongens die bij hem werken als gelijkwaardige collega's. Hij kijkt goed waar hun talenten liggen en zorgt voor maatwerk' was een van de reacties van de vakjury doelend op de omgang van Kasper Vrielink met de vijf heren met een beperking die werkzaam zijn binnen zijn bedrijf. Ook de optimale begeleiding en de nauwe samenwerking met het Praktijkonderwijs en de gemeente werden geroemd in het juryrapport.

Het Plein en het Praktijkonderwijs in Zutphen waren dan ook de partijen die Kasper Vrielink Dakwerk nomineerden voor de MVO awards. Kasper Vrielink Dakwerk kreeg, net als de zeventig andere genomineerde bedrijven, in het najaar van 2016 het verzoek te onderbouwen hoe zij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen geïntegreerd hebben in hun bedrijfsvoering, welke toekomstplannen zij hebben en op welke wijze zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunen. Op basis van een puntensysteem met toelichting kwam de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers uit het onderwijs, overheid en bedrijfsleven, tot een top drie per regio. Vervolgens stond een gesprek met de vakjury op het programma. "Daar had ik me helemaal niet op voorbereid, ik heb gewoon de vragen die ze hadden beantwoord. Blijkbaar was dat voldoende.", reageert Vrielink nuchter.

Nadat de vakjury begin december de finalisten van de MVO awards 2016 voor de regio´s 'Lochem-Bronckhorst' en 'Zutphen-Brummen-Voorst' had vastgesteld, werd van alle finalisten een nominatievideo gemaakt door Pim Helmich van Coopkracht. Vanaf toen had het publiek de mogelijk te stemmen op hun favoriete ondernemer die zich inzet voor mensen met een beperking. Kasper Vrielink Dakwerk kreeg de ruime meerderheid van de publieksstemmen. In combinatie met de eindbeoordeling van de vakjury resulteerde dit in het winnen van de MVO award 2016 regio Lochem-Bronckhorst.

Kasper Vrielink Dakwerk
Eigenaar Kasper Vrielink, al ruim 25 jaar ervaren dakdekker, startte zeven jaar geleden zijn eigen bedrijf, dat door de jaren heen is uitgegroeid tot een onderneming met een team van achttien personeelsleden. Of het nu gaat om dakinspecties en gedegen advies bij dakrenovaties of het volledig renoveren, repareren of bedekken van daken; het ervaren team van Kasper Vrielink Dakwerk draait er de hand niet voor om. Ook voor het aanbrengen van lood, zink of koper en het vervangen van dakschotten en boeidelen is men bij het bedrijf, dat zowel de particuliere als de zakelijke markt bedient, aan het juiste adres. Begin vorig jaar breidde het bedrijf boven uit met een afdeling kunststof daksystemen. Vrielink: "Na het faillissement van Kooy in Enschede besloten wij deze afdeling over te nemen. Niet alleen een nieuwe activiteit voor ons bedrijf, ook groeiden we met acht man". Het pand aan de Ambachtsweg 11 in Vorden werd met de komst van deze nieuwe activiteit te klein en ook thuis kantoor houden was niet langer praktisch. In januari 2016 besloot Kasper Vrielink daarom te verhuizen naar de Netwerkweg 10 in Vorden.

Een van de grote voordelen van kunststof daksystemen is het zogenaamde 'cool roof' (koeldak) principe: lichtgekleurde of witte daken die de zonnestralen maximaal reflecteren. "Naast een positieve invloed op het binnenklimaat zorgt een koeldak tevens voor een hogere rendement van de daarop geplaatste zonnepanelen. ", legt projectmanager bij Kasper Vrielink Dakwerk, Michel ter Heijne uit: "De veronderstelling dat een zwart dak juist geschikt zou zijn voor de plaatsing zonnepanelen is onjuist. Hoe zwarter het dak, hoe warmer de panelen worden. Dit heeft invloed op de werking ervan en zorgt niet voor een hoger, maar juist lager rendement".