Wilhelminafontein. Foto: Alize Hillebrink
Wilhelminafontein. Foto: Alize Hillebrink Foto:

Wilhelminafontein zal weer gaan spuiten

ZUTPHEN - De inzet van Theo Engelen voor rehabilitatie van de droogstaande historische Wilhelminafontein op de Bult van Ketjen heeft succes. De gemeente wil meewerken aan eerherstel. De fontein uit 1899 zal hoe dan ook weer gaan functioneren, echter de locatie moet nog worden bepaald.

Door Alize Hillebrink

Afgelopen maandagavond 27 maart bood Theo Engelen (81) zijn petitie, voor herplaatsing van de Wilhelminafontein op de Houtmarkt, aan in de gemeenteraad. "Locatie IJsselkade/Marspoortstraat mag ook, als het maar in de binnenstad is." Sinds zijn initiatief in oktober 2016 ontving hij meer dan duizend reacties, handtekeningen en steunbetuigingen.
"Een geschenk van de burgerij kun je niet laten verkommeren. Ik waag nog één keer een poging, als het niet lukt, dan is het einde verhaal." Een gemeentewoordvoerder laat weten dat terugplaatsing op de Houtmarkt 'eigenlijk' geen optie is. "Te kostbaar en de huidige fontein op die locatie afbreken, dat moeten we niet willen." Vorig jaar besloot de gemeente de fontein op te nemen in een ontwerp voor een natuurlijke speelplek voor kinderen 'in het parkachtige gedeelte' bij de Bult van Ketjen, met een functie van speelfontein.

Gemeente wil meewerken aan eerherstel

Afgelopen week werd gestart met de tweede fase van deze speeltuin. De vraag is of dat een geschikte keus is, maar de gemeentewoordvoerder laat weten dat het 'nog steeds een serieuze optie' is. "Een tweede locatie is in het plantsoen van het Vispoortplein. Eerst moeten de financiën in kaart worden gebracht waarna een besluit kan worden genomen. Hoe dan ook, de fontein zal weer gaan spuiten."

Afbeelding