Taxateur en veilinghouder Arie Molendijk. Foto: PR
Taxateur en veilinghouder Arie Molendijk. Foto: PR Foto:

Mas trapt zijn nieuwe rubriek in deze krant af met een eigen gedicht

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Volgende week trapt Mas zijn nieuwe rubriek in deze krant af met een eigen gedicht en zoals dat bij Mas gaat, maalt er al van alles door zijn hoofd. "Ik ben dan aan het nadenken of ik een gemakkelijk, toegankelijk gedicht wil schrijven, of juist een heel lief gedicht of iets grappigs. Nee, ik heb nog niets liggen, maar het zou zo maar kunnen dat ik dat over een uur wel heb. En dan zou het ook nog eens kunnen dat ik op het laatste moment nog besluit om het weer helemaal om te gooien. Hoe zoiets gaat weet ik nooit van tevoren, maar in mijn hoofd gebeurt er al van alles."

"Laatst bladerde ik in een platenwinkel door de elpees, tot ik er een tegenkwam die ik eigenlijk al vergeten was, maar me plots weer herinnerde van vroeger. Zo'n moment vind ik dan zo bijzonder dat ik daar dan een gedicht van maak. Het werd een gedicht over de hoes van het plaatje. Zo'n detail dat ik er dan uitpik, is tekenend voor mijn werk. Mensen zeggen wel eens dat mijn gedichten net foto's zijn."

Enkele maanden geleden kwam Mas samen met zijn vriendin Sabine Kars -ook dichter- naar Zutphen. Met de verwonderende blik van een dichter bekeek hij zijn nieuwe woonplaats. Sinds zijn aantreden als stadsdichter is die blik niet veranderd. "Maar het gevoel dat Zutphen als een warm bad voelt, is sinds die tijd alleen nog maar sterker geworden. Ik heb inmiddels kennisgemaakt met andere dichters, heb voorgedragen bij dichterscollectief Kopwit, tijdens het poëziecircus in Luxor, ben geïnterviewd door de krant en heb Valentijnsgedichten voorgedragen op B-FM."

Maar Mas wil nog veel meer gaan doen. Graag wil hij een poëziespreekuur houden in de bieb waar je, net als bij de dokter op consult kunt komen, maar dan voor dichtadvies. Ook gaat Mas nog verschillende workshops geven, zoals in mei voor leerlingen van het Isendoorn. "En ik ben natuurlijk heel blij met deze rubriek. In Bernheze waar ik gemeentedichter was, stuurden mensen me geregeld gedichten. Op een gegeven moment nodigde ik hen uit voor een open podium. Ik kan me voorstellen dat ik hier ook zoiets zou kunnen organiseren."


Ziggy Krassenberg uit Zutphen live op de radio

ZUTPHEN/VORDEN - Timmy van Lingen uit Vorden is op 30 maart, samen met Idols kandidaten Ziggy Krassenberg uit Zutphen en Bram Boender uit Dieren, live in de uitzending bij B-FM, de lokale omroep voor de regio Zutphen. Alle drie hebben ze het tot de laatste acht geschopt.

De drie zijn te gast in de uitzending van Het Nieuws van de Regio tussen 20.00 en 21.00 uur. Heb je altijd al willen weten hoe het er bij Idols achter de schermen aan toe gaat: luister dan zeker! Timmy, Ziggy en Bram vertellen hun verhaal en gaan natuurlijk ook wat zingen.

Idols is een talentenjachtprogramma op televisie dat in het najaar van 2002 van start is gegaan en werd uitgezonden tot in 2008. In 2016 maakt Idols een comeback. In het programma wordt gezocht naar nieuw zangtalent. De kandidaten worden geselecteerd door een panel van 4 juryleden (Martijn Krabbé, Eva Simons, Jamai Loman en Ronald Molendijk) die de performances beoordelen.


Documentaire over Voormars en Museumhaven

ZUTPHEN - In het nieuws is veel te doen over de Voormars. Een wijk die gesloopt gaat worden. Momenteel zit daar het Dagelijks Bestaan. Ook de haven achter de Voormars, de museumhaven, is een uniek stukje Zutphen. De documentaire is te zien op LGLD.TV.

LokaalGelderland is een dag op stap geweest in de wijk om daar verhalen aan te horen. In de documentaire vertellen mensen van het Dagelijks Bestaan wat zij vinden van het feit dat ze weg moeten, en waarom ze er eigenlijk willen blijven. Ook vertellen mensen uit de museumhaven wat er zo speciaal is aan het wonen op een boot.


Open Huis Stadsgoed Helbergen

ZUTPHEN - Op zaterdag 1 april tussen 11.00 en 13.00 uur houdt Stadsgoed Helbergen open huis. Iedereen kan komen kijken wat er tegenwoordig allemaal gebeurt op de voormalige voetbalvelden van FC Zutphen. Een kijkje nemen in de stadswerkplaats en in de tuinen. De koffie staat klaar. Kinderen kunnen zich vermaken met een kruiwagenrace en plantjes zaaien.

De gemeente heeft sinds eind 2014 het zuidelijke deel van dit sportcomplex in bruikleen gegeven aan Stichting Stadsgoed Helbergen. Deze stichting verenigt verschillende partijen die hier hun activiteiten hebben ontplooid. Zo zijn er vier soorten tuinen te vinden: de volkstuinen van Pebelle en de buurttuinen van Rurealis voor particulieren. 'De Vrije School' heeft hier schooltuinen praktijklessen van de Reggestroom en 'Stadslandbouw Zutphen' produceert groenten voor de verkoop. In alle tuinen wordt biologisch geteeld. In de kantine is de stadswerkplaats gevestigd waar mensen cursussen kunnen volgen en gebruik kunnen maken van de open werkplaats. En kunstenares Ria Maasdam heeft hier haar eigen atelier. Zie de website voor meer informatie.


stadsgoedhelbergen.2open.nl