Alle kinderen waren onder de indruk van de grote koeien. Foto: Anouk Plantinga
Alle kinderen waren onder de indruk van de grote koeien. Foto: Anouk Plantinga Foto:

Kinderen beleven echt iets
tijdens 'Met de klas de boer op'

REGIO - Mest opsnuiven, kalfjes aaien, zien waar onze zuivel vandaan komt, dat doen scholieren tijdens 'Met de klas de Boer op'. Sinds 1987 brengen basisscholieren vanaf groep zes ieder jaar op 21 maart een bezoek op een boerderij om te leren over het boerenleven in de gemeentes Bronckhorst, Zutphen, Doetinchem en Doesburg. Boeren geven les op de scholen en leerlingen nemen een kijkje op de boerderij. Dit jaar waren het zo'n 900 kinderen verdeeld over 38 groepen die 'de boer op' gingen.

Door Anouk Plantinga

Op de Anne Flokstraschool in Zutphen kwam boerin Martiene Maalderink lesgeven over de boerderij van haar en haar man Herman. Zij hebben een melkveebedrijf aan de Lochemseweg in Warnsveld. Toen Herman nog jong was, kwamen er al scholieren bij hem thuis, want zijn vader was ook boer. Herman ziet dat kinderen steeds verder af komen te staan van het boerenbedrijf en staat daarom erg achter dit project. "Het is elk jaar een mooie happening. Kinderen vinden het super. Vorig jaar begon een jongetje meteen in het voer voor de koeien te graaien. Hij was zijn smetvrees helemaal vergeten."

Met een bus komen de kinderen 's middags op de boerderij aan en worden verdeeld over twee groepen. De een vindt het spannend, de ander grijnst van oor tot oor en de volgende trekt een vies gezicht bij het ruiken van de stal. Allemaal zijn ze onder de indruk van de grote koeien en moeten lachen wanneer een koe met luid geklater aan het plassen is. Ze luisteren naar wat Martiene vertelt over wat ze om zich heen zien en leggen de link met hun eigen leven ("Ja, mijn goudvis is ook wel eens ziek"). Na het bekijken van de grote tank waarin de melk wordt opgeslagen, dalen ze voorzichtig de ene trap af en beklimmen ze de andere om bij het carrousel te komen waar de koeien gemolken worden. Martiene legt uit waar alle knoppen voor zijn, hoe het allemaal werkt en laat het carrousel even draaien, dat vinden ze erg interessant.

De een vindt het doodeng, de ander geweldig

Weer buiten wordt er plezier gemaakt op de drie bulten met voer, zoals kuilgras en versnipperde mais. Daarna steken ze de weg over, want daar is nog een stal, een kleine waar de kalfjes zich bevinden. Dat vinden de meeste kinderen maar wat leuk, die kleine kalfjes, hoewel een enkeling ook dit nog spannend vindt. Ook al is hun verteld dat kalfjes niet van lawaai houden, een paar kinderen kunnen het niet laten om kreten te slaken, zo leuk vinden ze dit. Terug aan de overkant wordt de paardenstal bezocht waar twee paarden staan. De een vindt het doodeng, de ander geweldig en wil eigenlijk niets liever dan hier blijven.

Buiten krijgen de kinderen melk, karnemelk en stukjes kaas en worst aangeboden. Dat krijgen de boeren speciaal voor deze dag van FrieslandCampina. Ook Welkoop, ForFarmers Nederland B.V. en Rabobank helpen om deze dag mogelijk te maken.

De kinderen krijgen allemaal een 'boerderijbewijs' en er is een leuke vragenlijst die ze kunnen invullen en foldermateriaal. Martiene organiseert deze dagen samen met vier anderen en houdt de website www.eendagjeboer.nl bij. Boerenbedrijven en scholen die zouden willen deelnemen, zijn van harte uitgenodigd zich aan te melden.