Wethouder Coby Pennings 'opende' het eerste nestkastje voor mezen. Foto: PR
Wethouder Coby Pennings 'opende' het eerste nestkastje voor mezen. Foto: PR Foto:

Mezen helpen bij bestrijding eikenprocessierups

ZUTPHEN/WARNSVELD - In Zutphen en Warnsveld zijn tweehonderd nestkasten opgehangen voor mezen. De mezen die hun nest kunnen gaan bouwen in deze kasten, gaan 'helpen' bij de bestrijding van de eikenprocessierups. De huisjes hangen in eiken of in de buurt van eiken waar deze rupsen het meest voorkomen. De kasten zijn gemaakt en worden beheerd door de uilenwerkgroep van Vogelwerkgroep Zutphen en omstreken. Op woensdag 15 maart zijn de eerste kasten opgehangen. Wethouder Coby Pennings 'opende' het eerste nestkastje voor mezen.

De kasten hangen onder andere aan de Laan naar Eme, Emmerikseweg, Deventerweg, Voorsterallee en Veldesebosweg in Warnsveld. Naast de nestkasten gebruikt de gemeente ook nematoden om de rupsen te bestrijden: piepkleine wormpjes die de rups van binnenuit opeten. Mensen kunnen zelf ook meehelpen met de bestrijding van de rupsen door een nestkast in de tuin of aan het balkon te hangen.

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. In het voorjaar gaan ze 's nachts in een lange rij (in processie) op zoek naar voedsel. De rupsen hebben brandharen, die bij mensen voor huiduitslag met hevige jeuk kunnen zorgen. Mezen eten de rups als deze nog geen haren heeft, of ze vegen de brandharen af aan een boomtak.