Volgende week wordt er een besluit genomen over de 'officiële Zutphense Badende. Foto: Meike Wesselink
Volgende week wordt er een besluit genomen over de 'officiële Zutphense Badende. Foto: Meike Wesselink Foto:

Tweede Badende duikt op in Zutphen

Zutphen - Terwijl het nog niet eenvoudig lijkt om voor het omstreden beeld De Badende een geschikte plek te vinden langs de Berkel, is er een andere Badende opgedoken aan de Berkelzijde ter hoogte van de Prinses Margrietlaan 11. Het betreft een particuliere aankoop van Hetty Wemekamp en George van der Werff. Niemand minder dan wethouder Coby Pennings onthulde het beeld donderdagmiddag 16 maart.

Door Meike Wesselink

Hetty Wemekamp: "We vonden het wel zo netjes om te wachten tot de vergunning voor het officiële beeld van de Badende rond zou zijn alvorens we het onze zouden plaatsen. Maar die vergunning laat nog even op zich wachten. Het is nogal een flink beeld dat in de garage een beetje in de weg begint te staan en in overleg met de wethouder hebben we besloten het toch al te plaatsen. Het is een particulier initiatief, maar een beetje een dubbele agenda zit er wel achter. We hebben een Bed & Breakfast en het beeld staat direct naast het bord."

Coby Pennings beperkt zich tot de uitspraak ''De vergunning loopt nog", maar het omstreden beeld van de stevige dame die op het punt staat een duik te nemen, lijkt niet per definitie welkom aan de Berkel nabij de Coehoornsingel. Drie zienswijzen zijn er ingediend. "De termijn is verlengd om tot een goede onderbouwing te kunnen komen", zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Volgende week wordt er een besluit over genomen." Ook de vorige plek waar de dame opdook, pontificaal naast de Berkelruïne, deed een hoop stof opwaaien in Zutphen. Er gingen zelfs geruchten rond dat het beeld beschadigd zou zijn, maar dat kon de gemeente niet bevestigen.

Hetty Wemekamp en George van der Werff waren in ieder geval erg gecharmeerd van de dame toen het stel haar vorig jaar tegen het lijf liep op zoek naar de bron van de Berkel in het Duitse Billerbeck. "Via de 3e Berkelkcompagnie hoorden we dat er nog zo'n beeld in opslag stond, het beeld dat gebruikt is voor de expositie rond de komst van het boek Berkel - Mijn leven als Rivier. We hebben toen besloten het te kopen en aan de wethouder gevraagd het te komen onthullen. Maar ook de kunstenaar Winfried Nimphius, de mannen van de fluisterboten, de 3e Berkelcompagnie, de IJsbaanvereniging en de Vrije Slag hebben we uitgenodigd voor de onthulling."

Hopelijk staat de andere Badende ook zo'n warm welkom te wachten als er een plek is gevonden waar tout Zutphen zich in kan vinden.