De leerlingen ervaren hoe een 3D printer werkt. Foto: Martijn Siemes
De leerlingen ervaren hoe een 3D printer werkt. Foto: Martijn Siemes Foto:

Leerlingen weekendschool leren moderne
ambachten bij Coopkracht

ZUTPHEN - Zelf een professionele fotoshoot maken met jezelf of je vrienden in de hoofdrol, digitaal leren ontwerpen en weten hoe een 3D-printer werkt; afgelopen zondag konden de leerlingen van Weekendschool de Wereldwijzer kennismaken met de modernste ambachten. Creatieve coƶperatie Coopkracht opende haar deuren aan de Berkelkade voor de scholieren uit groepen 7 en 8 en liet graag zien wat ze doet.

Door Martijn Siemes

Ongeduldig turen zes kinderogen in de witte doos waarin een robotarmpje laagje voor laagje iets opbouwt wat zij zelf hebben ontworpen. Een geweer, een kleine robot of de eerste letter van je naam; alles wat uit de 3D-printer komt lijkt een klein wonder. De kinderen zijn bij Coopkracht op bezoek vanuit de Weekendschool. Dit vrijwilligersinitiatief wil meer bieden voor nieuwsgierige kinderen uit de laatste twee jaren van de basisschool en organiseert twee- of driewekelijks dit soort leerzame uitjes. De leerlingen zijn het afgelopen schooljaar naar de rechtbank geweest en het politiebureau en verbreden zo hun horizon. Het is laagdrempelig en ook bedoeld voor kinderen die van huis uit misschien niet in aanraking komen met dit soort excursies. Aanmelden is gratis en kan weer vanaf het nieuwe schooljaar via de eigen basisschool.

"Je wordt enthousiast als je iets bedenkt en dan heel snel kan maken." Zegt Timo Voorhuis, als zelfstandige industrieel vormgever betrokken bij Coopkracht: "Dat geldt voor de kinderen, maar dat geldt ook nog voor ons. Zo kunnen we de kinderen een stukje laten zien van onze sector. Later wordt de techniek natuurlijk nog mooier en sneller, maar dan kennen ze het al wel." De weekendschoolleerlingen vermaken zich ondertussen met de pingpongtafel in het midden van het kantoor. "Ik wil nu wel heel graag gaan kijken bij de fotoshoot." antwoordt Evi (12) op de vraag wat ze het leukste vindt. Haar klasgenoot Floor (12) is er al uit: "Voor mij is het toch de 3D-printer."

Foto: Martijn Siemes