Bo Dalhuisen en Leo Hendriks gingen samen met acht anderen aan de slag in de tuin van de Bornhof. Foto: Martijn Siemes
Bo Dalhuisen en Leo Hendriks gingen samen met acht anderen aan de slag in de tuin van de Bornhof. Foto: Martijn Siemes Foto:

'Gezellig om dit zo met elkaar te doen'

Vrijwilligers aan de slag tijdens NLdoet

Door Martijn Siemes

ZUTPHEN - Terrassen schoonspuiten, plantenperkjes lente klaar maken, fruitboompjes snoeien en een eendenvijver opknappen. Afgelopen vrijdag en zaterdag deed ook Zutphen mee aan de landelijke actie NLdoet. Onder een aangenaam lentezonnetje gingen honderden vrijwilligers aan de slag om in hun wijk, bij sportverenigingen of andere vrijwilligersinitiatieven te helpen met de noodzakelijke klussen.

Onder de groep vrijwilligers bevonden zich ook twee wethouders: Coby Pennings en René Sueters. Voor het tweede jaar op rij hielpen zij de Bijentuin aan de Braamkamp met opruimen, aanplanten en schoonmaken. Coby Pennings: "Het is gewoon hartstikke leuk om te doen. We hebben samen met de anderen een heg weggehaald. Dat was hard werken en er lag van alles tussen, hele boomstronken soms, en er was van alles ingewaaid." Ook René Sueters had het naar zijn zin: "We hebben de hele ochtend gewerkt met leuke en enthousiaste mensen. Heel gezellig om dit zo samen met elkaar te doen, veel plezier en ze hadden lekkere kruidkoek."
Met NLdoet wil het Oranjefonds alle vrijwilligers in Nederland in het zonnetje zetten. Vrijwilligers zijn volgens het fonds het kloppend hart van de vele activiteiten in de wijken. In Zutphen deden bijna dertig initiatieven mee. Bij basisschool de Bongerd werden de schooltuin en het speelplein aangepakt, de laatste klussen voor de speeltuin aan de Leeuweriklaan werden nu eindelijk afgemaakt en de fruitbomen van de Stadsboomgaard bemest. Verder zijn veel tuinen klaargemaakt voor het nieuwe jaar.

Zo ook de tuin van de Bornhof aan de Hobbemakade. Bo Dalhuisen (20) en Leo Hendriks ('bijna 80') hebben samen met acht andere vrijwilligers het terras schoongemaakt, de plantenbakken gevuld en de jeu de boules-baan vernieuwd. "Ik loop hier stage en het leek mij heel leuk om hier aan mee te doen.", zegt Bo. "Met zoveel mensen ging het eigenlijk heel erg snel, in een ochtend is de tuin klaargemaakt." Leo loopt al wat langer mee als vrijwilliger bij de Bornhof: "De jeu de boulesbaan ziet er nu mooi uit, maar hij is nog niet helemaal klaar, we hebben nog een paar zakken split nodig. Maar volgende week ga ik daar gewoon mee verder."

Alle initiatieven en vrijwilligers kunnen voldaan terugkijken op een zeer productief weekend. Coby Pennings: "Mensen waren ontzettend blij met alle hulp en we werden uitvoerig bedankt. Ik heb nu wel spierpijn, maar je moet er iets voor over hebben toch?".