Petra Vervoort (l) en Gea Oosterveld van Voedseleducatie rond De Kaardebol. Foto: Meike Wesselink
Petra Vervoort (l) en Gea Oosterveld van Voedseleducatie rond De Kaardebol. Foto: Meike Wesselink Foto:

Jeugdtuinen onderdeel van project voedseleducatie

Zutphen - Net zo vanzelfsprekend als het begrip De Kaardebol dat tijdelijk weer uit de kast is gehaald om het duurzaamheidscentrum aan de Harenbergweg te duiden, lijkt de terugkomst van Gea Oosterveld die als jeugdtuincoördinator haar taak weer heeft opgepakt.

Door Meike Wesselink

Dit keer niet voor de gemeente, maar voor stichting Stadsvoedsel Zutphen, een onlangs opgerichte stichting die zich bezighoudt met (regionaal/duurzaam) voedsel in de breedste zin van het woord. Petra Vervoort, initiator van de stichting: "We willen onder meer regionale producenten beter op de kaart zetten, maar ons allereerste project is Natuureducatie rond De Kaardebol. Aan voedselcoach Gea Oosterveld hebben we gevraagd om dit samen met de stichting vorm te geven."

"De jeugdtuinen zijn onderdeel van een breder project", licht Gea de plannen rond voedseleducatie toe.

"Zo willen we ook gaan kokkerellen met kinderen om te laten zien wat je allemaal kunt met het voedsel dat in de jeugdtuinen is verbouwd. Iedere laatste woensdag van de maand is er op De Kaardebol iets voor kinderen te beleven rond voedseleducatie. Woensdag 29 maart trappen we af met Koken met restjes. We kijken wat er nog is aan winterkost en maken daar samen een smakelijke maaltijd van. De middag begint om 15.00 uur en duurt tot 16.30 uur. Iedereen is welkom."

De jeugdtuinen richten zich dit jaar meer specifiek op kinderen van groep 6 en 7 die in het Waterkwartier en in de Zuidwijken wonen; de buurwijken van De Kaardebol. Petra: "Van gemeente Zutphen heeft stichting Stadsvoedsel subsidie gekregen om met name kinderen uit de wat sociaal zwakkere milieus te bereiken. Dat gaat natuurlijk niet alleen door activiteiten te organiseren op De Kaardebol, we moeten daarvoor op pad. Organisaties die al bestaan in de wijk, zoals bijvoorbeeld wijkcentrum Waterkracht, kinderboerderij Zutphen en de verschillende scholen in het Waterkwartier willen we uitdagen om zelf projecten op te pakken. Als stichting willen we daar graag bij ondersteunen, maar we vinden het belangrijk dat de organisaties zelf de projecten dragen. Dat maakt dat zo'n project dan een goede bedding krijgt binnen de organisatie."

Gea vult aan: "De Methode Makkelijke Moestuinen, is daar een mooi voorbeeld van. Aan basisschool De Waaier hebben we twee bakken van 1.20 meter bij 1.20 meter in bruikleen gegeven met daarbij aarde en zaadjes om zestien verschillende gewassen te verbouwen. We begeleiden de school daar graag bij en als blijkt dat ze na een jaar nog enthousiast zijn, dan kunnen ze de makkelijke moestuinbakken overnemen. Zo hebben we ook moestuinen bij Dikkertje Dap en bij the Corner Stone geplaatst. Er is van alles mogelijk. Wij hopen een inspirerende factor te kunnen zijn met onze kennis en ervaring en een beetje hulp te kunnen bieden bij het faciliteren."
Het is voor stichting Stadsvoedsel nu vooral kennis maken met instellingen, buurten, scholen en luisteren waar ingangen zijn en waar wensen liggen. Petra: "Graag verwijzen we daarbij ook door naar jonglereneten.nl Daar staan inspirerende voorbeelden op voor onderwijsinstellingen. Als stichting zijn we aangehaakt bij deze organisatie."

'Wij hopen een inspirerende factor te zijn'

De jeugdtuinen zijn nu al een succes, want allemaal zijn ze bezet. Op 21 maart komen de kinderen voor het eerst bij elkaar in de indrukwekkende nieuwe koepelkas op het Kaardebol-terrein. Petra: "Op 27 maart begint de eerste tuinmiddag. Leerlingen van De Waaier hebben volgens traditie weer een eigen tuin op De Kaardebol en ook voor BSO Dikkertje Dap is er een tuin. De tuinen zijn weliswaar bedoeld voor kinderen uit de aangrenzende wijken, maar we hopen natuurlijk dat elke wijk in Zutphen het initiatief neemt om een gezamenlijk tuin aan te leggen. Kijk naar de Heufse Hof in De Hoven. We kunnen ons voorstellen dat er in Leesten ook behoefte is aan een dergelijke tuin, waar kinderen en ouders gezamenlijk bij betrokken zijn. We willen daar graag met omwonenden over brainstormen."

In het paasweekend (15, 16 en 17 april) kun je kennismaken met Stichting Stadsvoedsel Zutphen. Tijdens het eerste openingsweekend van De Kaardebol brengt de stichting natuur-educatieve activiteiten voor kinderen. Ook de andere initiatieven op het Kaardebolterrein houden open huis. Zo is er bij Erve Eme een Middeleeuws weekend te beleven en is de Vlindertuin weer voor het eerst in het seizoen open.

info@stadsvoedsel.nl