‘De 'koekjes' bij de koffie zijn demonstratiestukken van het nieuwe wegdek van de Oude IJsselbrug.’ Foto: Alize Hillebrink
‘De 'koekjes' bij de koffie zijn demonstratiestukken van het nieuwe wegdek van de Oude IJsselbrug.’ Foto: Alize Hillebrink Foto:

Eerste verkeerhinder IJsselkade vanaf 3 april

ZUTPHEN - Begin april gaan de eerste werkzaamheden voor de herinrichting aan de IJsselkade van start. In de zomer komen daar onderhoudswerkzaamheden en een verbreding van de Oude IJsselbrug bij. Twee belangrijke projecten van Rivier in de Stad. De gemeente Zutphen wil samen met Prorail de verkeershinder zoveel mogelijk beperken.

Alize Hillebrink

De vele verschillende werkzaamheden worden tegelijkertijd uitgevoerd door Waterschap, Prorail, gemeente en aannemers. Dit maakt het geheel van beide projecten complex, maar het stappenplan en de tijdslijn in fasen zien er waterdicht uit. En het goede nieuws is dat de IJsselbrug in plaats van drie maanden maar acht weken dicht gaat. Het fietsgedeelte blijft te allen tijde open.

Gebiedsmanager Edwin Koning: "We proberen alles zo goed mogelijk in goede banen te leiden. De afsluiting van de IJsselbrug vindt plaats in de zomervakantie, dus in de minst drukke periode." Wel ligt daar ook de grootste uitdaging omdat in die periode de spoorbrug én de Oude IJsselbrug tegelijkertijd dicht gaan. "Onze stad is dan even een echte vestingstad," zegt Koning. "Gelukkig is de treinbrug maar twee weken dicht en zal de NS zorgen voor vervangend busvervoer," aldus een woordvoerder van Prorail.

IJsselkade bijna jaar dicht
Het verkeer over de IJsselkade krijgt het meest last van de werkzaamheden, verspreid over anderhalf jaar. In totaliteit gaat de weg over de kade bijna een jaar dicht voor doorgaand verkeer. Koning: "De woningen aan de IJsselkade blijven voor de bewoners en hun auto's altijd bereikbaar. Dit is allemaal al besproken met de omwonenden." De fase van overleg en koffiedrinken is echt gepasseerd. Wethouder Oege Bosch: "Het wordt nu tijd de spade in de grond te steken. Het zal enige ongemakken met zich meebrengen, maar we krijgen er iets moois voor terug."

Drie fasen werkzaamheden
Fase 1: van 3 april tot half juni: Alleen eenrichtingsverkeer IJsselkade van noord naar zuid.
Fase 2: van 26 juni t/m 18 augustus IJsselkade en Oude IJsselbrug afgesloten.
Fase 3: half juni – eind oktober en jan – eind juni 2018 IJsselkade afgesloten.

Kijk voor de specifieke planning op contactzutphen.nl.

Blijf op de hoogte
De meest belangrijke en actuele informatie over de planning en fasering en welke verkeersmaatregelen er worden genomen (omleidingen, parkeren, bereikbaarheid) vindt u op www.zutphen.nl/rivierindestad. Download de app InZutphen (wordt binnenkort geïnstalleerd) of volg de gemeente Zutphen op Facebook en Twitter. Via de nieuwsbrief rivierindestad@zutphen.nl (eerst even aanmelden) krijgt u alle actuele informatie. De folder op bovenstaande folder is verkrijgbaar bij de gemeente. Vanaf 19 juni staat er elke dinsdag en donderdag van 9.00 - 13.00 uur een speciale informatiekeet op de IJsselkade, bij het waterwerk.


www.zutphen.nl/rivierindestad

‘De 'koekjes' bij de koffie zijn demonstratiestukken van het nieuwe wegdek van de Oude IJsselbrug.’ Foto: Alize Hillebrink