De Boetners. Foto: PR
De Boetners. Foto: PR Foto: De Boetners

Gelderse Kleiroze 'scholderklöpke' voor 'haevig' dialectlied

ACHTERHOEK - "De Gelderse Kleiroze is beslist geen wedstrijd of uitverkiezing van 'het beste'. 'Het scholderklöpke' wordt uitgedrukt met het predicaat 'haevig', dat staat voor mooi en opvallend. Het lied moet geschreven en gezongen zijn in de Achterhoekse/Liemerse streektaal. Het nummer dient een originele dialecttekst te zijn op muziek, al dan niet reeds bestaande muziek." Aldus Frans van Gorkum, één van de organisatoren van Plat Gespöld en de Gelderse Kleiroze, over de verkiezing van de winnaar van de Gelderse Kleiroze, een waarderingsprijs voor het lied uit 2016, in het Achterhoeks of Liemers dialect. "De oogst voor 2016 was qua hoeveelheid liedjes verrassend. Opnieuw wordt bewezen dat er verrassend originele onderwerpen worden aangesneden in de teksten. De toondichtkunst is opvallend goed. Niks geen obligate muzikale brouwsels. Muzikaal zitten er opnieuw hoogtepunten bij," is van Gorkum, zelf vertolker en schrijver van Liemerse liederen, enthousiast.

De jury van de Gelderse Kleiroze bestaat uit radiomakers Hans Jansen (Radio Favoriet RTV), Wilfried Poorthuis (Radio Oost en Alles Plat), Eric van den Berg (Omroep Gelderland), Gerbert Abbink (Ideaal RTV), Ben Nijkamp (Streektaal Radio bij Hofstreek FM) en Seebe Janssens (Optimaal FM) onder voorzitterschap van Hans Beernink. Met elkaar houden ze precies bij wat er in het betreffende jaar is uitgekomen. Men wisselt elkaar de informatie uit. "In januari komen ze dan voor de eerste keer bij elkaar om de oogst vast te stellen. In februari wordt gekozen" geeft van Gorkum uitleg over de procedure om te komen tot de genomineerden en uiteindelijk een winnaar. "Dit keer staken de vijf genomineerde nummers er met kop en schouders boven uit, vond de jury unaniem. Als zij een winnaar aanwijzen, dan betekent dat ook wat. Sinds twee jaar hebben we ook een publieksprijs. We krijgen daarbij hulp van Omroep Gelderland, die voor ons een stemmachine heeft gebouwd. Voor de winnaars was dat een geweldige opsteker. Een eigen streekprijs zegt ook iets over onze trots op onze Achterhoek en Liemers. De winnaars zijn fiere vertegenwoordigers."

Programma Plat Gespöld IV
De uitreiking van de Gelderse Kleiroze maakt onderdeel uit van de thema-avond 'Plat Gespöld', dit jaar voor het eerst samen met Dialectkring Achterhoek en Liemers en Stichting Vrienden van de Streektaal in Lochem georganiseerd. Daarmee is volgens van Gorkum de continuïteit van het kleinschalige maar sfeervolle dialectfestival gewaarborgd. De avond ter ere van het Achterhoekse/Liemerse dialect, op zaterdagavond 8 april bij Erve Kots te Lievelde, wordt omlijst door Ben Lukassen, de Liemerse verhalenverteller Henk van Aalten en de Jan Ottink Band, winnaar van zowel de Gelderse Kleiroze als ook de Publieksprijs 2015, met 'Maak mie wakker'. De Gelderse Kleiroze wordt uitgereikt door Tanja Loeff-Hageman, wethouder van de gemeente Montferland en tot voor kort voorzitter van het Recreatieschap Achterhoek en Liemers. Zij draagt de streektaal een warm hart toe. De Gelderse Kleiroze is een beeld gemaakt door cliënten van Elver Zorg in 't Brewinc te Doetinchem.
De genomineerden zijn: De Boetners 'Zo wiet Weg', Ben Lukassen ''t Ni-js van alle lieve Mensen', Paul Mulder 'Rivier', De Pensionado's 'Zol ie mien missen', Vals Plat ''t Viefde Rad'. Ook dit jaar krijgen liefhebbers de kans in 'Maart Dialectmaand' zijn/haar favoriete dialectliedje te kiezen voor de 'Publieksprijs'. Via de Facebookpagina van Plat Gespöld drie 'haevige' liedjes kan men kiezen. 'Plat Gespöld' op 8 april, begint om 19.30 uur in de grote zaal van Erve Kots. Een toegangskaart kost 10 euro. Reserveren is aan te raden. Bel 0314 787078 of mail info@ecal.nu

Vals Plat
De Pensionado's