Klas 1B van de Zonnewende werkt in het nieuwe klaslokaal. Foto: Meike Wesselink
Klas 1B van de Zonnewende werkt in het nieuwe klaslokaal. Foto: Meike Wesselink Foto:

Lessen nieuwe school Zonnewende gestart

Zutphen - 'Hier op deze plaats waar weide en water, licht, lucht en zonnewarmte ons omringen', zo begint de spreuk die maandag 6 maart over het schoolplein van Vrije School de Zonnewende klonk. 330 kinderen en hun ouders waren er getuige van dat directeur Ceciel Wolfkamp de spreuk oprolde en in de grond stopte. Kleurige mozaïektegels kwamen er bovenop te liggen.

Door Meike Wesselink

Al bijna een week volgen de vrije schoolleerlingen hun lessen in het gloednieuwe gebouw van de Zonnewende aan de Valckstraat. Kas van Dijk uit 1B heeft het naar zijn zin. Kas zat eerst op de Arcade, maar krijgt op de Zonnewende veel meer vakken en leuke dingen zoals het handwerken waarmee hij bezig is. Dat vindt Kas leuk. Maar ook was het voor hem een beetje wennen. Dat geldt ook voor klasgenoot Denne Robie van der Meer die vóór de fusie op vrije school De IJssel zat. Denne vindt de nieuwe school wel heel mooi geworden. "Het ziet er heel anders uit en ik vond het ook een beetje spannend", bekent ze.

Op de vraag of Vrije School De IJssel en Vrije School De Zwaan nu één identiteit hebben gevonden in de Zonnewende, kan Ceciel Wolfkamp niet direct bevestigend antwoorden. "We werken daar met zijn allen nog hard aan. Het afgelopen jaar hebben we veel energie gestoken in de jaarfeesten die door de twee scholen heel verschillend werden gevierd. Om die ene identiteit zo goed mogelijk vorm te geven en een goede balans tussen hoofd, hart en handen te vinden, zijn we nog even op zoek, samen met leerkrachten, de ouders en leerlingen."

Een grote zaal, gesluierde muren, de typische abge-eckte hoeken, het gebruik van natuurlijke materialen; ook in het nieuwe gebouw zijn al deze typische vrije schoolelementen terug te vinden en geven het oude vertrouwde gevoel. Naast de nieuwe zaal zijn er vier lokalen bijgekomen in wat voorheen Vrije School De Zwaan was. Vooral in de kleuterklassen is het goed merkbaar dat de lokalen nu onderdeel van de school zijn geworden. Juffie Enny heeft dertien jaar lang gebruik gemaakt van de porto cabins waarin de kleuters huisden. "Het is nu één groot feest", zegt ze. "De lokalen liggen een stukje dieper in de grond en dat zorgt voor een hele fijne rustige bedding. Ik ben heel blij." Enny maakte een fotoboek over hoe de klas tot stand kwam, want alle ouders hebben de handen uit de mouwen gestoken en het interieur van de klassen zelf getimmerd, gezaagd en geschilderd, tot aan de naambordjes boven de kapstokken toe. De klassen zien er dan ook allemaal verschillend uit.

Opvallend is dat er een klas te weinig is en er boven het directiekantoor een tijdelijk klaslokaal is ingericht. Wolfkamp: "We moeten nog wel even kijken hoe we een en ander zo goed mogelijk in banen leiden. De dislectiebehandelaar kwam begin deze week al vragen waar ze terecht kon, maar we konden zo een twee drie geen ruimte vinden en ook de klas met hoogbegaafde kinderen heeft misschien wat logistieke problemen als ze met constructiemateriaal aan de slag willen. We zijn blij met dat wat wat er nu is. Misschien dat we in de toekomst nog wat kunnen bijbouwen."

Ook het schoolplein ligt er nog wat kaal bij. Het tuinseizoen moet natuurlijk nog beginnen, maar ook qua speelmaterialen kan de school nog best iets gebruiken. "We hebben een crowdfundingactie gestart om een amfitheater, een mozaïekbank en een waterpomp aan te kunnen leggen. Ook dat kan niet zonder hulp van de ouders." Kijk voor meer informatie over de actie op de site.


vrijeschooldezonnewende.nl