Voor Nico Vlaar gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Foto: Meike Wesselink
Voor Nico Vlaar gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Foto: Meike Wesselink Foto:

Nieuwe bestemming IJsselkade 8

Zutphen - Het statige laat-negentiende eeuwse pand aan de IJsselkade 8 dat sinds 2011 te koop stond, is gekocht door Overhagen Vastgoed. De nieuwe bestemming: een bedrijfsverzamelgebouw voor complementaire en alternatieve dienstverlening.

Door Meike Wesselink

Voor mede-initiatiefnemer Nico Vlaar gaat daarmee een langgekoesterde wens in vervulling. "De toekomstige huurders hebben allemaal beroepen die het verdienen om in een professionele omgeving te worden uitgevoerd, in het hart van Zutphen. Door samen op te trekken, de PR te verzorgen, inspiratie bij elkaar te zoeken en themagericht te werk te gaan worden de dienstverleners beter vindbaar en kan de kwaliteit van de complementaire dienstensector gewaarborgd worden."

Eerdere plannen van Vlaar om een spiritueel centrum in Zutphen op te richten, strandden, maar toen hij in 2008 de Utrechtse vastgoedondernemer Jan van Overhagen ontmoette, bleek het plan langzamerhand toch haalbaar. Jan van Overhagen bevestigt dit. "Beide hadden we de droom om complementaire dienstverleners uit hun isolement en uit de zweverige hoek te halen en een prominente plek in de samenleving te bieden. Zeven jaar lang zijn we op zoek geweest naar een geschikt monument, dat wilden we graag. IJsselkade 8 hadden we al eerder op het oog, maar vanwege de toen nog aanwezige asbestkap, zagen we er vanaf. De eigenaar heeft de asbestkap een paar jaar later verwijderd en toen hebben we opnieuw het gesprek gezocht." Precies weet hij het niet, maar van Overhagen schat dat er in totaal zo'n 1,3 of 1,4 miljoen euro in het pand is gestoken. Het vastgoedbedrijf neemt zelf de exploitatie van het gebouw op zich.

In het pand komen onder andere een praktijk voor fysiotherapie, voor acupunctuur, natuurgeneeskunde, osteopathie en voor euritmie. Nico Vlaar betrekt als energetisch healer een ruimte op de eerste etage. Het lijvige pand beschikt in totaal over 25 werkruimten, verdeeld over vier etages. De helft daarvan is reeds verhuurd.

Op 1 april wordt het pand in gebruik genomen. De lokale timmerlieden, elektriciens, schilders en tapijtleggers zijn dan ook nog druk in de weer om alles op tijd af te krijgen, maar het is zichtbaar dat er niet wordt bezuinigd op de renovatie. Binnen ziet het er bijna uit als nieuw, maar wel met respect voor het monumentale karakter van het pand. "Het is ook nog eens duurzaam gerenoveerd", legt Vlaar uit. "Voor zover mogelijk is het thermisch geïsoleerd, er komen zonnepanelen op het dak en er worden mos-sedumdaken aangelegd. In het pand komen twee punten met natuurzuiver drinkwater, binnen is het stralingsvrij, er komen overal planten en groen en we richten de ruimtes zoveel mogelijk Feng Shui in. Een vitaal gebouw dus."

De huurprijzen (inclusief) van de werkruimtes liggen ongeveer tussen de 225 en 650 euro. Met name op de begane grond en de zolder (die is voorzien van airco) is nog plek voor huurders. Mogelijkheden om in deeltijd te huren, kunnen worden besproken. "Op 6 april is er een open huis. Tussen 16.30 en 17.30 uur kunnen belangstellende huurders binnenstappen", aldus Vlaar. Zie voor meer informatie onderstaande site.

www.ijsselkade8.nl