Kees Vredeveld met het gewonnen bronzen beeldje bij natuurgebied Sieveringsbosje in Ruurlo die hij als vrijwilliger onderhoudt. Foto: Jan Hendriksen.
Kees Vredeveld met het gewonnen bronzen beeldje bij natuurgebied Sieveringsbosje in Ruurlo die hij als vrijwilliger onderhoudt. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Kees Vredeveld uitgeroepen tot 'Landschapsknokker' 2017

Ruurloër combineert bestuurswerk met het 'met de poten in de modder' staan

RUURLO – Kees Vredeveld (68) uit Ruurlo is zaterdag 4 maart tijdens een 'werkdag' van Stichting Landschapsbeheer Gelderland in 't Harde uitgeroepen tot 'Landschapsknokker 2017'.

Door Jan Hendriksen

De Ruurloër ontving hiervoor een bronzen beeldje in de vorm van een 'landschapsknokkertje' en vijfhonderd euro om te besteden aan het versterken van het landschap.

Ieder jaar reikt Stichting Landschapsbeheer Gelderland de 'Landschapsknokker' uit aan een vrijwilliger die zich zeer verdienstelijk heeft ingezet voor het beheer en behoud van het landschap in Gelderland.

In de nominatie van Kees Vredeveld staat het volgende: "Bijna 25 jaar heeft Kees zich als bestuurder en terreinbeheerder bij de G. A. van der Lugt Stichting ingezet voor het Achterhoekse landschap. Vredeveld stuurt daarnaast de vrijwilligers op de terreinen van Natuurmonumenten op landgoed Dorth bij Bathmen aan, is hij de stuwende kracht achter de uilenwerkgroep Ruurlo en als imker meer dan 25 jaar actief bij de Imkersvereniging Steunt Elkander Ruurlo. Kees is een groene duizendpoot en een onvermoeibare knokker voor het Achterhoekse landschap en voor de mensen die daar wonen en leven. Hij doet zijn werk op de achtergrond, zeer enthousiast en efficiënt. Mooi is dat hij zijn bestuurlijke werk combineert met het daadwerkelijk 'met de poten in de modder' staan met de vrijwilligers. De manier waarop hij onvermoeibaar mensen op een natuurlijke manier aanstuurt, kennis overbrengt en enthousiasmeert vinden wij bijzonder."

Grote eer
Kees Vredeveld vond het een grote eer om de prijs in ontvangst te nemen. "Het is toch een waardering voor alle werkzaamheden die ik in de afgelopen jaren heb verricht. Maar ik blijf desondanks actief in de natuur werken. Het is mijn lust en leven."

Vredeveld raakte in 1991 via de Ruurlose bijenvereniging betrokken bij de G. A. van der Lugt Stichting die in bezit is van twintig kleinschalige natuurterreinen en een tweetal Rijksmonumenten in de Achterhoek. Zo was Vredeveld in de afgelopen periode onder meer werkzaam in de Ruurlose natuurterreinen Sieverings Bos aan de Kooiersdijk, Laarbraak aan de Laarbraakweg, Tichelmansbosje aan de Semeltjesdijk, het Beelaertsbos in Barchem en de terreintjes in Winterswijk. Tot aan zijn uittreding in 2009 was Kees Vredeveld werkzaam bij Natuurmonumenten als districtsbeheerder in de Achterhoek en als --projectleider in Gelderland.

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het beheer en behoud van het landschap. De meeste vrijwilligersgroepen in Gelderland zijn aangesloten bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) die hen ondersteunt met kennis, kunde en gereedschappen. Joep Gerrits uit het Betuwse Winssen ontving zaterdag in 't Harde de Aanmoedigingsprijs van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland voor een vrijwilliger die nog maar kort actief is maar meteen al veel voor elkaar krijgt.