Foto: Rijkswaterstaat
Foto: Rijkswaterstaat Foto:

Bunkerschip Marshaven gezonken

ZUTPHEN - In de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 februari is tijdens de storm een bunkerschip gezonken in de Marshaven.

Het bunkerschip was al leeggepompt door de eigenaar, waardoor slechts een kleine hoeveelheid minerale olie uit het schip gelekt is. De verontreiniging is beperkt en er is geen risico voor mens en dier.

Het gebied rondom het schip is door een gespecialiseerd bedrijf inmiddels ingedamd, door middel van zogenoemde 'olie booms' (absorberende slangen in het water). Hierdoor kan de olie niet verder verspreiden. De haven is korte tijd afgesloten geweest.


Petitie voor herplaatsing Wiilhelminafontein

Zutphen - Theo Engelen ziet nog liever vandaag dan morgen de Wilhelminafontein terug op de Houtmarkt. Daarom zoekt Engelen gelijkgestemden en heeft een intekenlijst opgehangen bij Engelen Schoenmode aan de Beukerstraat 20.

Engelen heeft zijn verzoek om herplaatsing al vaker gedaan, maar de gemeente geeft aan dat de 160.000 euro aan geraamde kosten te hoog zijn om de fontein weer terug te zetten op de oorspronkelijke plek. Op eigen initiatief heeft Engelen een offerte laten maken door de firma Oldenhave in Vorden en concludeert dat de kosten geen 160.000 euro, maar hooguit iets meer dan 50.000 euro bedragen. Wellicht dat die kosten via sponsoring bij elkaar kunnen worden gevonden, denkt Engelen, maar eerst wil hij weten of er draagvlak is.
Wie sympathie heeft voor de plannen van Engelen, kan de petitie aan de Beukerstraat 20 komen tekenen.

De laat-negentiende eeuwse fontein moest ruim twintig jaar geleden plaatsmaken voor het exemplaar met de zuilen dat nu op de Houtmarkt/Zaadmarkt staat. De Wilhelminafontein heeft al die tijd een beetje verloren aan de rand van het speelveldje nabij de Bourgonjetoren gestaan en verkeert inmiddels niet meer in goede conditie.