Uitleg over de 3D printer van Opiliones. Foto: Lydia ter Welle
Uitleg over de 3D printer van Opiliones. Foto: Lydia ter Welle Foto:

3D Experience: grensoverschrijdende netwerkbijeenkomst

Grenzeloze mogelijkheden, zowel technisch als economisch

Door Lydia ter Welle

WINTERSWIJK - Marcel Teunissen, aanjager economische ontwikkelingen voor de gemeente Winterswijk, heeft samen met enkele ondernemers een grensoverschrijdende netwerkbijeenkomst op touw gezet met de naam 3D Experience. De bijeenkomsten zijn er op gericht om 3D printing als innovatieve bedrijvigheid met ongekende mogelijkheden dichter bij de markt en het onderwijs te brengen, zonder grenzen. "Zonder landsgrenzen, maar ook vanwege de grenzeloze mogelijkheden, zowel technisch als economisch", stelt Teunissen, die deelnemers uit de hele regio kon begroeten, waaronder ook enkele Duitse. Het initiatief is onderdeel van van de ambities van de Achterhoek als onderdeel van Smart Industry op de agenda 2020.

Vrijdag aan het einde van de middag vindt de tweede bijeenkomst van 3D Experience plaats in het Talentenpark van Henk ten Dolle, met zijn bedrijf Palio al vele jaren actief op het gebied innovaties, waaronder 3D printing. Natuurlijk staat er een 3D printer te zoemen, van Opiliones, een Winterswijkse producent van 3D printers.

Daarnaast is Henny ten Pas uitgenodigd om een presentatie te verzorgen. Ten Pas werkt bij Bender, producent van 3D printers voor de metaal- en kunststofverwerkende industrie. "Ik zou het liever additive manufacturing noemen. Additive betekent toevoegen, en dat is wat onze machines doen: door steeds materiaal toe te voegen wordt er iets gemaakt. Dit in tegenstelling tot de traditionele manier van iets maken: daarbij haal je steeds iets weg van je materiaal, door te zagen, te boren en te frezen, om zo te komen tot een eindproduct. Maar 3D printing is intussen zo ingeburgerd als term, dat we die maar blijven gebruiken", aldus Ten Pas. Hij legt uit dat deze techniek ook op een andere manier iets toevoegt, namelijk mogelijkheden. "3D printing is vooral een belangrijke ontwikkeling bij complexe producten. Als iets heel ingewikkeld is, kun je het met 3D printing uit één stuk maken. En dat lukt je niet of minder betrouwbaar op de traditionele manier."

De 3D printers verwerken tegenwoordig naast kunststof ook al metalen en zelfs al beton. Ten Pas: "Producten uit de 3D printer zijn licht. Ze kunnen uit één stuk worden gemaakt waar ze - indien op de traditionele manier gemaakt - meestal uit meer delen bestonden. Dat levert minder kans op storingen op."

Producten niet meer massief maar veel lichter

Doordat producten niet meer massief hoeven te zijn, zijn ze veel lichter. Als voorbeeld noemt hij een spruitstuk waarvan er in elke vliegtuigmotor 27 stuks zitten. Op de traditionele manier gemaakt moet het spruitstuk worden gegoten, is het dus massief en veel zwaarder dan de 3D-versie, die niet massief is. "Dat telt aan twee kanten door: bij het produceren in de 3D printer heb je minder van het dure metaal titanium nodig. En bovendien wordt de vliegtuigmotor substantieel lichter, en dat levert per vliegtuig enorme brandstofbesparing op."

Ten Pas: "Producten uit de 3D printer kunnen gepersonaliseerd worden: passend gemaakt voor iemand. Denk daarbij maar eens aan implantaten." Hij noemt bijvoorbeeld gewrichtsdelen, zoals een tussenwervelschijf. "Die kan exact op maat worden geprint. En geïmplanteerd vergroeit het implantaat met het natuurlijke weefsel."

Talloze voorbeelden passeren de revue. De mogelijkheden zijn onbegrensd. "Maar om daar op de goede manier voordeel uit te halen, moet je wel mensen opleiden die er mee kunnen werken. Daarvoor moet je mensen hebben die 'over grenzen denken', 'out of the box' noemen ze dat. En dat leer je alleen als je met zo'n prachtige printer gaat werken. Ontdekt wat er mee kan. Want, zoals Johan Cruyff al wist: 'Je gaat het pas zien als je het door hebt!' Daarom pleit ik ervoor om te zorgen dat er op scholen standaard 'smart industry' op het lesrooster staat. Dat er gewerkt wordt met 3D printers, niet alleen op universiteiten en hogescholen maar ook in basis- en voortgezet onderwijs. Alleen dan krijg je mensen die weten hoe ze moeten ontwerpen wat nog nooit kon."

Het enthousiasme is groot onder de aanwezigen, zeker als wordt afgesproken om een volgende bijeenkomst te houden op het bedrijf van één van de aanwezigen, waar een bedrijfsmatige 3D printer aan het werk is te zien.

Meer informatie: Marcel Teunissen: 06-53912901