Voltaire (1694-1778) was een Frans schrijver, essayist en filosoof. Foto: PR
Voltaire (1694-1778) was een Frans schrijver, essayist en filosoof. Foto: PR Foto:

Bruno Bernard voor Franstalige lezing te gast bij Alliance Française Zutphen

ZUTPHEN - Alliance Française Zutphen heeft op donderdag 16 februari om 20.00 uur Bruno Bernard te gast met zijn Franstalige lezing over Voltaire et les Pays-Bas in het Nutsgebouw, Breegraven 1 te Warnsveld. Op deze avond zal Bruno Bernard een onbekender aspect van het leven van Voltaire belichten, namelijk zijn tijd in de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Voltaire (1694-1778) was een Frans schrijver, essayist, filosoof en hij wordt algemeen beschouwd als een van de grootste Franse denkers. De relatie tussen Voltaire en Engeland is algemeen bekend, maar die relatie die Voltaire met de Republiek der Verenigde Nederlanden had is echter veel onbekender. Voordat hij beroemd werd, verbleef hij in 1713 als jonge attaché van de Franse ambassade in Nederland.

Deze lezing over Voltaire en Verenigd Nederland gaat over dit minder bekende aspect van zijn leven: zijn verblijf in de Nederlanden tijdens zijn jeugd, zijn contacten met Nederlanders en zijn zeer positieve mening over de Republiek der Verenigde Nederlanden. Tijdens de lezing zal Bruno Bernard naast een Powerpoint presentatie ook enkele oude gravures vertonen. Bruno Bernard (1955) is docent moderne geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel sinds 1992 en hoogleraar. Als specialist op het gebied van de politieke, religieuze en socioculturele eeuw van de Verlichting heeft hij aan meerdere publicaties over Voltaire meegewerkt. Leden en cursisten van de Alliance Française en middelbare scholieren hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen 6 euro entree.