Vondsten van het onderzoek zullen vanaf mei in het nieuwe museum te zien zijn. Foto: PR
Vondsten van het onderzoek zullen vanaf mei in het nieuwe museum te zien zijn. Foto: PR Foto:

Nieuwe archeologische publicaties opgravingen

Verkrijgbaar in Zutphense boekhandels

ZUTPHEN - Er zijn twee nieuwe titels verschenen in de reeks Zutphense Archeologische Publicaties (ZAP). De boeken doen verslag van opgravingen die in 2016 zijn uitgevoerd en ontsluiten weer een stukje van de Zutphense geschiedenis.

Publicatie 'ZAP 114: De Groenmarkt' gaat over het archeologisch onderzoek dat tijdens de herinrichting van het plein is uitgevoerd. De Groenmarkt blijkt vele tijdlagen te bevatten: van verdedigingsgracht tegen Vikingen tot economisch centrum van onze Hanzestad. De ontdekking van een grote waterput sprak tot de verbeelding. Het boek vertelt over al deze nog veel meer ontdekkingen. Bevat 101 pagina's en 143 afbeeldingen.

Publicatie 'ZAP 116: De Hof van Heeckeren' is een publicatie over de opgravingen in de tuin van de Hof van Heeckeren. Hier wordt een nieuwe entree gebouwd voor de Musea Zutphen. Alhoewel het terrein archeologisch beschermd is, werd de bovenste meter, waar de fundering moest komen, intensief onderzocht.

Dat het terrein van groot historisch belang is bleek uit dit onderzoek: resten van een 900 jaar oude verdedigingswal rond de hof van de Zutphense graven, houten en stenen dienstgebouwen van de oude gravenhof, het afval van de adellijke bewoners rond 1500 en vondsten uit de tijd dat de familie Van Heeckeren hier hun winterverblijf hadden. De vondsten van dit onderzoek zullen vanaf mei dit jaar in het nieuwe museum te zien zijn. Bevat 125 pagina's en 165 afbeeldingen.

De publicaties zijn in de Zutphense boekhandels verkrijgbaar. Voor recensie-exemplaren kunt u mailen naar M. Groothedde.


m.groothedde@zutphen.nl