De aftrap op basisschool de Scheperstee in Warnsveld. Foto: PR
De aftrap op basisschool de Scheperstee in Warnsveld. Foto: PR Foto:

Aftrap uitvoering hemelwaterproject op
basisscholen Scheperstee en De Parel

ZUTPHEN - Vrijdag 3 februari heeft wethouder Coby Pennings de aftrap verzorgd voor de werkzaamheden in het kader van het Hemelwaterproject op twee basisscholen in Zutphen en Warnsveld. De directies van de basisscholen De Scheperstee en De Parel tekenden de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente. Dit gebeurde 's morgens eerst op De Parel en daarna op De Scheperstee. Bij de aftrap was ook Antoinet van Helvoirt aanwezig van Waterschap Rijn en IJssel. Vanaf nu kan de aannemer aan de slag met het afkoppelen van de regenpijpen van het riool en het inrichten van de schoolpleinen.

Op beide scholen is een regenton van 650 liter geplaatst die aangesloten wordt op de regenpijp. Zowel op De Parel als op de Scheperstee wordt het schoolplein zo aangepast, dat het regenwater van de afgekoppelde regenpijpen kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Dit relatief schone regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de planten op het schoolplein. De kinderen van beide scholen zijn afgelopen zomer al bezig geweest met het waterproject. Ze kwamen zelf met leuke ideeën over hoe je regenwater kan opvangen en maakten er mooie werkstukken van. De educatie werd verzorgd onder leiding van Waterschap Rijn en IJssel.

Bewust van water(beheer)
Dit project is gestart om schoolkinderen meer bewust te maken van de gevolgen van gebouwen en harde wegen. Door de vele daken en straten, kan het regenwater op minder plaatsen de grond in zakken. Als er veel regen valt, kunnen straten onderlopen. Samen wordt nagedacht over oplossingen waarbij het water toch weg kan (waterbeheer).

Watercoalitie
De gemeente en het waterschap zijn een watercoalitie gestart om met samenwerking van de scholen nieuwe toepassingen van waterbeheer (zoals het afkoppelen van regenpijpen en het infiltreren van regenwater) onder de aandacht te brengen bij ouders en leerlingen. Zodat steeds meer mensen zich bewust worden van de noodzaak om samen naar duurzame oplossingen te zoeken. Hemelwater is schoon water, dat hoeft niet in het riool om vervolgens te worden gezuiverd. Ook inwoners van Zutphen kunnen subsidie krijgen om het hemelwater dat van hun dak komt af te koppelen van de riolering.

Uitvoering
Het ontwerp van het hemelwaterproject is tot stand gekomen dankzij een stimuleringsbijdrage van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarnaast draagt de gemeente Zutphen financieel bij aan de uitvoering van het project door middel van de Hemelwatersubsidie. Bij de uitvoering zijn leerlingen van het opleidingsinstituut SPG (vakopleiding voor grond- weg- en waterbouw) betrokken en mensen die al wat langer werkloos zijn uit de gemeente Zutphen.