Boomgaard en moestuin van Martinus Lijsen omstreeks 1945. Collectie Arie de Zeeuw.
Boomgaard en moestuin van Martinus Lijsen omstreeks 1945. Collectie Arie de Zeeuw. Foto:

Boomgaard in verdedigingslinie

ZUTPHEN - De historische Stadsboomgaard aan het Bongerdspad maakte in de zeventiende eeuw onderdeel uit van de Zutphense vestingwerken. Dit was één van de interessante ontdekkingen van het tuinhistorisch onderzoek dat vorig jaar plaatsvond. Omdat het onderwerp een breder publiek aanspreekt verschijnt er een publieksuitgave.

Het tuinhistorisch onderzoek werd in 2016 uitgevoerd door Bureau GroenMotief in opdracht van de gemeente Zutphen. Het wetenschappelijk rapport is bedoeld als adviesdocument voor de gemeente. Belangrijk thema is de Stadsboomgaard als onderdeel van het militaire landschap, maar ook de geschiedenis van de Zutphense stadslandbouw en de tuin als lusthof komen uitgebreid aan bod.

Om een breder publiek te laten profiteren van de bijzondere geschiedenis van de vestingwerken, de stadslandbouw en het latere Land van Lijsen - zoals de Stadsboomgaard later werd genoemd - willen de samenstellers een publiekseditie realiseren. De full colour uitgave bevat een toegankelijke betrouwbare wetenschappelijk verantwoorde tekst, is gebonden in A5 formaat en bevat veel illustrerende foto's en plattegronden. De opbrengst van de uitgave komt ten goede aan de instandhouding van de Stadsboomgaard.

Voorinschrijving
Om een indruk te krijgen van het aantal exemplaren worden geïnteresseerden gevraagd zich aan te melden via: stadsboomgaardzutphen@live.nl o.v.v. naam, telefoonnummer, e-mailadres en hun keuze voor een zachte of harde kaft (richtprijs 19,95 euro resp. 29,95 euro).


Vrouw in Beeld met veelbekroonde film Mustang

ZUTPHEN - Luxor draait op maandag 6 februari om 20.00 uur in het kader van Vrouw in Beeld de veel geprezen film Mustang. Deze met vele prijzen overladen film, waaronder een Oscar-nominatie voor Beste Niet-Engelstalige film, vertelt het verhaal over vijf zussen die opgroeien bij hun grootmoeder in een Turks dorpje. Samen met Zussen rond Zutphen, Stichting De Geboortenis en het Luxor Theater is dit een initiatief voor en door vrouwen.

De vijf puberende meisjes leven een vrolijk leven, totdat er geklaagd wordt over hun 'obscene' gedrag. Het resultaat is huisarrest dat steeds radicaler wordt en de zusjes in een traditioneel islamitisch keurslijf dwingt. Met vormeloze jurken, zwangerschapstesten en gedwongen huwelijken. Regisseur Deniz Gamze Erguven laat in deze spannende drama zien wat een achterhaald traditioneel systeem voor schade aanbrengt bij jonge levenslustige vrouwen.