Noor (11) dwarsfluit, Sam (11) piano en Simon (10) cello kwamen muziek maken voor de bewoners. Foto: PR
Noor (11) dwarsfluit, Sam (11) piano en Simon (10) cello kwamen muziek maken voor de bewoners. Foto: PR Foto:

Ontmoeting jong en oud in teken van muziek

ZUTPHEN - Kinderen van de vijfde klas (groep zeven) van de vrije school de Zonnewende komen maandelijks in groepjes van vier op bezoek op Huis ter Weegen. Iedere keer wordt er een ander thema voorbereid en dit levert bijzondere en vaak ook ontroerende ontmoetingen op waarvan hier verslag wordt gedaan. Dit keer kwamen Noor (11) dwarsfluit, Sam (11) piano en Simon (10) cello, muziek maken voor de bewoners. Nadat de kinderen hartelijk ontvangen waren in de huiskamer en zich met hun instrumenten en muziekstandaard hadden geïnstalleerd, speelden ze om de beurt een solostuk.

De bewoners zagen hoe geconcentreerd de kinderen hun best deden. En ze hoorden ook dat de jonge muzikanten geenszins beginnelingen waren: Noor speelt al 6 jaar dwarsfluit, Simon al 6 jaar cello en Sam één jaar piano maar was hiervoor al langere tijd met muziek bezig. Het was de bedoeling dat de kinderen ook wat lievelingsmuziek van de bewoners zouden horen. Helaas liet net op dát moment de techniek hen in de steek en kon het beroemde 'Das wohltemperierte Klavier' van Johannes Sebastiaan Bach - één van de favoriete stukken van mijnheer van S, een bewoner die zeer muzikaal onderlegd is - niet afgespeeld worden.

Kinderen van de Vrije scholen zijn doorgaans cultureel goed onderlegd. De moeder die de kinderen begeleidde legde uit dat deze vorm van onderwijs minder prestatiegericht is dan het reguliere onderwijs. Als een bewoonster, een voormalige Duitse docente, vraagt: "Maar hebben de kinderen die van deze school afkomen dan wel aansluiting met het voortgezet onderwijs?", is het antwoord van de begeleidster dat ook de kinderen van het Vrije school onderwijs goed worden voorbereid op het vervolg onderwijs. De kinderen zelf praten heel positief over hun school en Simon draagt ook zijn steentje bij in het uitleggen van het principe van de Vrije school en zegt heel mooi: "Alles is bijzonder op zijn eigen manier. Ik heb een broertje en een zusje maar ze zijn allebei heel anders maar even speciaal." Dit is een prettige afsluiting van weer een bijzondere ochtend met het bezoek van de kinderen dat altijd weer enorm wordt gewaardeerd.