Koning Willem Alexander bij zuivellaboratorium Qlip. Foto's: Achterhoekfoto.nl/Harry Gelderman
Koning Willem Alexander bij zuivellaboratorium Qlip. Foto's: Achterhoekfoto.nl/Harry Gelderman Foto:

Driedaags openingsfeest Qlip met als
hoogtepunt bezoek van de koning

Zutphen - "Geweldig, ik kan niet anders zeggen", vat marketingmanager Arjan Bom de komst van koning Willem Alexander naar zuivellaboratorium Qlip op De Mars samen. De komst van de vorst, afgelopen donderdag 26 januari was hoogtepunt van een driedaags openingsfeest van het onlangs uitgebreide zuivellab.

Door Meike Wesselink

Een dag later konden klanten, relaties en leveranciers een kijkje nemen in het nieuwe lab. "Afgelopen zaterdag viel die eer aan personeel en aanhang en telden we maar liefst 600 bezoekers", aldus Bom. Iedereen is dan nog vol van het vorstelijk bezoek. "Het personeel liep donderdag stralend en trots rond en merkte dat de koning erg geïnteresseerd was én op de hoogte van het bedrijf en personeel waarmee hij sprak. We hebben vijftien collega's uit alle lagen van de organisatie heen uitgenodigd om in gesprek te gaan met de koning en dat was natuurlijk heel bijzonder."
Voor de pers is er geen mogelijkheid om de koning aan te schieten. De middag verloopt precies volgens het strak geregisseerde programma dat samen met de RVD is vormgegeven. Ook tijdens de rondleiding blijft de pers op gepaste afstand en mag via een alternatieve route af en toe een glimp van de koning opvangen. De koning lijkt inderdaad geïnteresseerd, maar het is niet te verstaan wat hij met directeur Jan Bobbink en het rondleidend personeel samen bespreekt.
Precies één compositie mogen de muzikanten Jeroen den Herder en Marcel Verheugd de koning brengen en de in scène gezette openingshandeling, waarbij de koning een kaasmonster neemt, lijkt de vorst ietwat ongemakkelijk te maken. Tijdens de rondleiding is van dat ongemak niets meer te merken. "Het feit dat de komst van de koning zo strak geregisseerd was maakte dat zijne hoogheid zich gauw op zijn gemak voelde en dat er ruimte ontstond om het gesprek aan te gaan. De middag verliep zelfs zo ontspannen dat de koning uiteindelijk langer is gebleven dan gepland."

Qlip is dan ook een interessant bedrijf dat onderzoek doet naar zuivel in de breedste zin van het woord. Zo onderzoekt het dagelijks alleen al 50.000 rauwe melkmonsters op samenstelling en kwaliteit en kan het sinds kort vaststellen of koeien inderdaad in de wei hebben gegraasd, zoals steeds vaker op melkkartons staat te lezen. Het bedrijf is onlangs uitgebreid met 1000m2 om aan de groeiende vraag naar analyses uit andere Europese landen, maar ook daarbuiten te kunnen voldoen. Qlip heeft 250 medewerkers en is daarmee een belangrijke speler op de Zutphense arbeidsmarkt. Ook professionals zien het bedrijf als een inspirerende werkomgeving. Qlip, lid van het Holland Center, ontvangt jaarlijks grote aantallen bezoekers uit China.

De Koning krijgt een rondleiding door het nieuwe lab. Foto: Qlip
De Koning krijgt een rondleiding door het nieuwe lab. Foto: Qlip
De Koning overhandigt het eerste officiële onderzoeksrapport uit vernieuwde lab aan directeur Bobbink. Foto: Qlip
Zijne Majesteit de Koning neemt een kaasmonster. Foto: Qlip