Paul Scheffer. Foto: Keke Keukelaar-AEG
Paul Scheffer. Foto: Keke Keukelaar-AEG Foto:

Lezing Paul Scheffer over essay
'De vrijheid van de grens'

ZUTPHEN - Filosofiecafé Zutphen organiseert in Het Koelhuis, op weg naar de verkiezingen, een lezing door Paul Scheffer met als titel: 'De vrijheid van de grens'. De lezing vindt plaats op zondag 19 februari van 15.00 tot 17.00 uur.

Paul Scheffer is een bekend filosoof en publicist en hoogleraar Europese Studies aan de universiteiten van Tilburg en Amsterdam. In 2016 schreef Scheffer een essay met als titel De vrijheid van de grens. Dit is een genuanceerde filosofische verhandeling over een van de meest urgente politieke thema's van deze tijd: de vrijheid van de grens.
De vluchtelingencrisis laat onze dilemma's bij het trekken van grenzen, beter zien dan ooit. In zijn essay betoogt Scheffer dat een open samenleving alleen kan bestaan door enige ruimtelijke afbakening. In politiek perspectief signaleert Scheffer dat wanneer de samenleving geen woorden meer heeft om grenzen aan te geven, vroeg of laat het moment komt dat mensen met een autoritaire inslag die grenzen gaan trekken.
Scheffer neemt de aanwezigen in zijn betoog mee op een zoektocht naar antwoorden op de vraag hoeveel begrenzing een beschaving nodig heeft om democratie en mensenrechten te bevorderen.
Reserveren
Reserveren is mogelijk via info@filosofiecafe.nl. Kaarten zijn af te halen tot 15 minuten voor aanvang van de lezing.