GelderlandGiants verdedigen de eer van de provincie tijdens de Skills Talents. Foto: PR
GelderlandGiants verdedigen de eer van de provincie tijdens de Skills Talents. Foto: PR Foto:

Ook leerlingen Stedelijk Vakcollege strijden voor plek in finale Skills Talents

REGIO - Dinsdag 31 januari en vrijdag 3 februari vinden twee vmbo-vakwedstrijden plaats bij Aventus te Apeldoorn. Leerlingen uit de hele provincie gaan in kleine teams met elkaar de strijd aan op gebied van Elektrotechniek en Bouwen/Wonen. De winnaars gaan door naar de landelijke finale van Skills Talents, op 24 maart in het Deltapark Neeltje Jans.

Skills Talents zijn vakwedstrijden voor laatstejaars vmbo-ers. Samen met leerlingen uit andere vakrichtingen (zoals Bloem&Design, ICT, Tuinaanleg, Voertuigentechniek, Economie, Zorg&Welzijn, Media&Vormgeving etc) vormen ze de Gelderland Giants. Met z'n dertigen gaan ze de eer van de provincie verdedigen tijdens de elfde landelijke finale. Vorig jaar won het team uit Gelderland de eerste prijs.

De wedstrijden bij Aventus zijn de laatste uit een rij die in de hele provincie hebben plaatsgevonden. Voor Elektrotechniek doen er 5 teams mee en voor Bouwen/wonen 4 teams, waaronder leerlingen van Jacobus Fruytier te Apeldoorn en het Stedelijk Vakcollege te Zutphen. Mbo-studenten van Aventus zitten in de vakjury en zijn aanwezig als vakexpert op de wedstrijddag van Elektrotechniek. De skills-wedstrijden zorgen er mede voor dat vmbo-leerlingen en mbo-studenten kunnen uitgroeien tot goede vakmensen. Ze laten al tijdens de vakwedstrijden zien dat ze écht iets kunnen.

Gelderland Giants
Het provinciaal kampioenschap vindt plaats bij drie verschillende mbo-scholen en selecteert vmbo'ers voor het provinciale team, de GelderlandGiants. Elektrotechniek en Bouwen/Wonen vinden plaats bij Aventus, de 'groen'-wedstrijden AOC Groenhorst te Velp en de overige provinciale vakwedstrijden bij RijnIJssel.


Gemeenteraad kent structurele subsidie van 250.000 euro toe aan Zutphen Promotie

ZUTPHEN – De gemeenteraad stemde maandagavond in met een structurele subsidie van 250.000 euro voor Stichting Zutphen Promotie. In 2017 en 2018 kan de stichting bovendien rekenen op een extra bijdrage van 50.000 euro. "Wij zijn heel blij dat we deze erkenning hebben gekregen", zegt bestuursvoorzitter Willem Geerken.

"Na twee jaar hard werken, met mooie resultaten in 2016 ligt er nu een positief besluit met een meerjarenperspectief waar we ons aan kunnen vasthouden. Nu kunnen we met volle kracht vooruitgaan. Er staan al diverse activiteiten op stapel voor de komende jaren. Waar de gemeenteraad haar speerpunten op richt – binnenstad, bewoners en bedrijven – liggen ook de prioriteiten van Zutphen Promotie."

De stichting spant zich in om bezoekers naar de stad te trekken en ook bewoners en bedrijven zowel aan te trekken als te behouden. Via Facebook wist Zutphen Promotie afgelopen jaar zo'n 900.000 mensen te bereiken en vorig jaar opende de stichting een VVV-winkel die al door 30.000 mensen is bezocht en waar in 2016 meer dan 20.000 stadswandelingen werden verkocht. Ook lanceerde zij een eigentijdse website, InZutphen.nl, waarop bezoekers en bewoners veel informatie over de stad en de evenementen kunnen vinden. Deze website is al tienduizenden keren bekeken. Om Duitse toeristen enthousiast te maken is de website ook in het Duits vertaald, aan een Engelse versie wordt gewerkt.

Tevens verzorgt de stichting andere communicatie-uitingen en campagnes om Zutphen als persoonlijke, authentieke en eigenzinnige stad breed onder de aandacht te brengen bij bezoekers en ook steeds meer bij (potentiële) bewoners en bedrijven. Folders over Zutphen liggen bij accommodaties in een grote regio en de nieuwste folders werden vorige week al uitgedeeld op de Vakantiebeurs in Utrecht. Daarnaast ondersteunt Zutphen Promotie evenementenorganisatoren in onder meer de pr en was zij zelf vertegenwoordigd op de succesvolle 55 Plus 4 Daagse in de Hanzehal en op de Internationale Hanzedagen in Bergen (Noorwegen), waar 300.000 bezoekers op af kwamen.

Voor de start van het toeristisch seizoen dit voorjaar laat Zutphen Promotie digitale welkomstborden plaatsen op vier strategische plekken in de gemeente. Geerken: "De erkenning is belangrijk voor ons en we gaan de schouders eronder zetten."

www.inzutphen.nl


Kennismaken met de mogelijkheden van zeewier bij Noten & Zo

ZUTPHEN - Zaterdag 28 januari vindt er bij Noten & Zo in Zutphen een proeverij plaats van zeewier en producten op basis van zeewier. Consumenten kunnen kennismaken met de vele mogelijkheden die zeewier, zoals dulse, zeespaghetti, kombu en wakame, biedt in de keuken en ervaren hoe het smaakt. De wieren zijn vooral afkomstig uit Ierland, maar als primeur biedt Noten & Zo nu ook een aantal producten met Nederlands zeewier, uit de Oosterschelde. De proeverij vindt plaats van 11.00 tot 16.00 uur bij Noten & Zo aan de Lange Hofstraat 34 in Zutphen.

Bron van voeding
Zeewier wordt al heel lang verwerkt als stabilisatie- en verdikkingsmiddel in verschillende producten (zoals chocomel, tandpasta's, sauzen, crèmes). In de voeding is zeewier verder in Nederland eigenlijk alleen bekend van het (Japanse) zeewier in de sushi. In samenwerking met de stichting Zeewierwijzer probeert Your Well daarom de publieke bewustwording over het belang van zeewier als bron van voeding, verzorging en gezondheid te bevorderen, door middel van het verstrekken van informatie en het geven van voorlichting.

Ook het kabinet ziet het belang van zeewier in. Ex-Staatssecretaris Dijksma wilde een 'modernisering' van de maaltijd, want de huidige voedselproductie en –consumptie is op langere termijn ecologisch niet houdbaar. Wieren, insecten, peulvruchten en kweekvlees zouden daarbij goede alternatieven kunnen zijn.

Zeewier is de groente van de toekomst
"Wanneer in 2050 de wereldbevolking is toegenomen tot 9 miljard mensen hebben wij bij ongewijzigde consumptiepatronen en landbouwmethoden twee aardbollen nodig om ons te voorzien van voedsel, water en energie. Kortom, we moeten wereldwijd de agroproductie verdubbelen, maar natuurlijk zonder dat dit ten koste gaat van natuur, biodiversiteit en milieu.

De vraag is: kan dat? Het antwoord is in principe 'ja', mits we ons richten op economisch rendabele alternatieven, die ook duurzaam zijn. Zeewier biedt o.a. die mogelijkheid: het bevat alle gezonde voedingsstoffen die nodig zijn, het is lekker en er is op zee voldoende ruimte om het te verbouwen", aldus Marieke Brown van de stichting Zeewierwijzer.

www.zeewierwijzer.nl