Patricia Withagen bevestigt het certificaat op de muur van de school. Foto: Alize Hillebrink
Patricia Withagen bevestigt het certificaat op de muur van de school. Foto: Alize Hillebrink Foto:

Basisschool de Bongerd ontvangt Vignet 'Gezonde School'

ZUTPHEN - Uit handen van wethouder Patricia Withagen ontving basisschool de Bongerd in Zutphen vandaag het vignet 'Gezonde School'. De Bongerd is de tweede school in Zutphen die het vignet ontvangt. Met plezier bevestigde Withagen het certificaat op de muur van de school.

Alize Hillebrink

'Gezond' betekent niet alleen gezond eten en bewegen, maar het betreft ook een gezond sociaal klimaat. De kinderen van groep 6/7 leggen de wethouder uit wat een gezonde school inhoudt. "Dit is geen pijn-in-je-buik-school' vertelt Jesse. "We helpen elkaar en we vertrouwen elkaar, zodat je op elkaar kunt rekenen," vult zijn klasgenote Lise aan. "Zijn jullie traktaties dan ook gezond?" vroeg wethouder Withagen. Hierop antwoordde Finn diplomatiek: "Onze traktaties zijn soms gezond, maar je mag ook genieten."

Withagen: "Op een gezonde manier met elkaar omgaan is belangrijk, zodat iedereen zich fijn voelt. Gezond eten en bewegen vormen het totaalpakket."

Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Zo zorgen ze op de Bongerd voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én heeft de school aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van haar leerlingen.

Directeur Elza Baukje Lap van De Bongerd is trots om een Gezonde School te zijn. "Vanaf nu hangt op de gevel van onze school het logo Gezonde School. Zo kan iedereen op het schoolplein zien dat onze school een gezonde school is!"

'Gezonde School' is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Wilt u meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op de website.

www.gezondeschool.nl


Nieuwe stichting in Zutphen: de Kees Luesink Award

ZUTPHEN - Vrijdag 20 januari vindt in het Koelhuis in Zutphen de officiële lancering plaats van de stichting Kees Luesink Award. De stichting reikt eenmaal in de twee jaar de Kees Luesink Award uit aan een persoon of organisatie, die een verandering teweeg wil brengen voor een meer respectvolle en gelijkwaardige maatschappij. De eerste uitreiking vindt plaats in januari 2018. De Award is een stimulans om deze verandering daadwerkelijk te bewerkstelligen.

Kees Luesink was als wethouder in Zutphen en burgemeester van Doesburg als geen ander in staat mensen te stimuleren om zaken en idealen zelf beter voor elkaar te krijgen.
En nog steeds is het werk van Luesink in Zutphen en Doesburg zichtbaar, zoals het stationsplein met de ondergrondse fietsenstalling in Zutphen.

Ook van de stad Doesburg was Luesink een waardig bestuurder die veel heeft bereikt, bovenal in de harten van de mensen. De Kees Luesink Award wil dit gedachtegoed van Kees graag in stand houden.

Kennismaken met de stichting
Tijdens de officiële opening vrijdag maken individuen en organisaties die een verleden delen met Kees Luesink of zijn gedachtegoed een warm hart toedragen kennis met de stichting. Tijdens deze netwerkbijeenkomst stelt de jury zich voor, vertelt het bestuur haar verhaal over de oprichting en komt de maker van de award, het fysieke beeld, aan het woord.