Drukte tijdens de informatiemarkt in het Hart. Foto: PR
Drukte tijdens de informatiemarkt in het Hart. Foto: PR Foto:

Rijkdom aan verbindingen in Eefde

EEFDE - De midwinterhoornblazers lokten op 6 januari uitzonderlijk veel bezoekers naar het Hart voor de Midwinterbijeenkomst in Eefde. Ruim vierhonderd personen hieven hier gezamenlijk het glas op het nieuwe jaar. Het diverse programma zorgde voor een sfeervolle ontmoetingsplek voor inwoners van Eefde. Het gezamenlijk initiatief van verschillende verenigingen zorgde voor een grote opkomst met betrokken publiek.

De Traverse Noord is bijna afgerond en ook Traverse Zuid richting Zutphen wordt aangepakt. De woningen op het Kompasterrein zijn in aanbouw. De tweede sluiskolk is in 2020 gereed en als er voldoende animo vanuit de bevolking is en alles hobbels met de aannemer genomen zijn, wordt er in het najaar een begin gemaakt met glasvezel in het buitengebied. De woningbouw op het Detmers kazerneterrein gaat beginnen. Inwoners die nog ideeën hebben voor het Dorpsplan kunnen deze t/m 15 januari 2017 via info@dorpsraadeefde.nl inleveren.

Tijdens de informatiemarkt gaven Vluchtelingenwerk Lochem, Oranjevereniging, het Werkatelier, Hartveilig Wonen en Concordia een kijkje in hun keuken. Tevens kon er informatie ingewonnen worden over de tweede sluiskolk door regionale combinatie Lock2Twente, het project Oerend Hart met de opzet van een muziektheater spektakel voor ouderen en over OEPZ Dorpsloop 2017: kidsrun en 5,5 of 10 km hardlopen of Nordic Walking op 19 maart, de opbrengst gaat naar Hulphond Nederland.

Ontmoetingskerk
Geheel in stijl van het thema begeleidden Wonder-woman, een held op sokken, en twee verwaande schurken van Toneelvereniging NIO de honderden bezoekers naar de Ontmoetingskerk voor het eerste concert 'Helden en Schurken' van Concordia. De jonge heldin Isa Weultjes uit Eefde speelde een romantisch solostuk op altsaxofoon. André Hilhorst speelde zijn solo als fidele bassist terwijl zijn vrouw fagottiste Hanneke een schurkenstreek leverde door haar solo op de kazoofluit te spelen in Carmen's Fantasy. Voorzitter Theo Klein Bleumink huldigde vijf jubilarissen van deze Eefdese muziekvereniging. Het concert werd afgesloten met een Medley van de Blues Brothers, de muziekhelden van dirigent Jos Pijnappel.

Verbindingen
Eefde barst van de verbindingen volgens spreker Erik Haverkort, Eefdenaar en gemeenteraadslid. Niet alleen drie spoorlijnen, de N348, het Twentekanaal, en de Berkel verbinden op hun eigen manier. Hij noemde ook de Ontmoetingskerk, glasvezel en niet te vergeten de Muziekvereniging Concordia als een toonbeeld van verbindingen. Na afloop ontstonden er geanimeerde gesprekken. Zijn voordracht raakte de kern: Eefde heeft een rijkdom aan verbindingen! De avond werd afgesloten met diverse zelfgemaakte hapjes door nieuwe Syrische inwoners van Eefde onder muzikale begeleiding van Duo Hekkelbarg.