Het Trio Mirach geeft samen met het duo Up Close een nieuwjaarsconcert. Foto: PR
Het Trio Mirach geeft samen met het duo Up Close een nieuwjaarsconcert. Foto: PR

Nieuwjaarsconcert Kapel op 't Rijsselt

EEFDE - Het Trio Mirach en duo Up Close geven zondag 8 januari om 11.30 uur een concert in de Kapel op 't Rijsselt in Eefde.

De mannen van Up Close (gitarist Ed Verhoeff en bassist Paul Berner) zijn eveneens klassiek opgeleid. Na deze opleiding koos Ed Verhoeff voor een solo-carriere in de lichte muziek en de jazz en speelde Paul Berner in de VS in de orkesten van Monty Alexander en Lionel Hampton en begeleidde hij o.a. Toots Tielemans, Stan Getz en Freddy Hubbard.
Het Trio Mirarch brengt lichtvoetige en virtuoze muziek uit de Romantiek; muziek die hoge eisen stelt aan de musici. Componisten uit de Romantiek borduurden voort op grote klassieke namen als Schubert en Haydn, maar de muziek is zo mogelijk nog toegankelijker. De muziek die het duo brengt loopt van swingende jazz-standards tot de bekende werken uit de musical- en de filmwereld. De ensembles brengen ook gezamenlijk werk ten gehore.
Reserveren kan via de website, mail of telefonisch.

www.kapeloptrijsselt.nl
info@kapeloptrijsselt.nl
0575-570521 (ook via voice-mail)


Overdag-kamerkoor Capella Zutphen

ZUTPHEN - De eerste repetitie van het nieuwe Kamerkoor Capella Zutphen wordt gehouden op 10 januari. Voldoende, gevorderde zangers hebben zich inmiddels daarvoor aangemeld. Belangstellende zangers kunnen zich nog wel steeds aanmelden, want met name bij de alten en de mannenstemmen is nog ruimte.

Kamerkoor Capella Zutphen richt zich op de gevorderde zanger die graag overdag repeteert. De repetities vinden plaats op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in de kapel van GGNet in Warnsveld. Naast de bestaande koren in Zutphen en (wijde) omgeving voldoet Capella Zutphen aan een behoefte bij zangers die hun tijd zelf kunnen indelen, niet vastzitten aan de avonduren en graag wat uitdagender repertoire willen zingen. Zo staat voor een eerste concert in juni van dit jaar Engels Romantisch repertoire gepland onder de titel 'I love my Love'. Dit is de naam van één van de Choral Folksongs van Gustav Holst, die naast werken van Vaughan Williams en Edward Elgar op het programma staan.
Capella Zutphen wordt geleid door Joost Hekel, dirigent van onder meer het Hanze Projectkoor en kamerkoor Dékoor uit Deventer. Van de zangers wordt verwacht dat zij thuis de noten instuderen. Na aanmelding wordt een korte stemtest gedaan. Bel voor meer informatie en aanmelding (tussen 19.00 en 20.00 uur) tel. 0575-527083 of 0573-256187. Of stuur een e-mail naar info@capella-zutphen.nl met vermelding van stemsoort en ervaring.

www.capella-zutphen.nl


Voordracht P.C. Hooftprijswinnaar
H.C. ten Berge bij Gorsselse Kunstkring

GORSSEL - 'Tijd, tong, taal & de dans van de woorden'. Dit is de titel van de voordracht die H.C. ten Berge op donderdagavond 12 januari voor de leden van de Gorsselse Kunstkring houdt. H.C. ten Berge is met zijn gedichtenbundels, verhalen, romans, essays en vertalingen een van de belangrijkste schrijvers van ons taalgebied. Zijn werk werd vele malen bekroond met als hoogtepunt in 2006 de P.C. Hooftprijs voor zijn hele oeuvre.

De Zutphense gastspreker heeft bij gelegenheid van zijn voordracht bij de Gorsselse Kunstkring een aantal stellingen geformuleerd ter introductie van hemzelf. Ze zeggen niets over de inhoud van de voordracht, maar wel iets over de persoon die het woord zal voeren. "Waar sta ik in het literair-artistieke veld? Tussen traditie en experiment. Mijn streven is nieuwe verworvenheden te accepteren en te integreren in vertrouwde vormen en patronen van het reeds bestaande. Radicaal, maar niet roekeloos. Resoluut, maar met respect voor oude, zelfs archaïsche vormen. Vormen die zijn uitgeput en opgebrand, worden afgelegd en opgeborgen in de stille hoeken van de geest, waar ze later desgewenst opnieuw kunnen ontkiemen in de grond die daarom vraagt."
"Mens en taal gaan over de tong. Voor de schrijver is de taal een geestelijke en lichamelijke ervaringswereld. De fysieke inslag van het scheppend schrijven, het handtastelijk modelleren van een tekstlichaam dat ritmisch ademt, fluistert, zingt, een keel opzet of stilvalt, wordt in landen met een hoog ontwikkelde schrijfkunst en een steeds afstandelijker wordende beeldschermcultuur onvoldoende (h)erkend. Geen zinnebeeld meer maar een beeld van de zinnen."

Belangstellende niet-leden zijn ook welkom. Zij betalen 10 euro entree. De voordracht vindt plaats in Residentie de Roskam, de zaal achter Restaurant Loetje aan de Hoofdstraat 26 in Gorssel. De zaal is om 19.30 uur open. De voordracht begint om 20.00 uur.

www.gorsselsekunstkring.nl