Met praktische projecten als MEE op Weg leren mensen die aangewezen zijn op speciaal of aangepast vervoer om zelfstandig te reizen. Foto: Zutphens Persbureau
Met praktische projecten als MEE op Weg leren mensen die aangewezen zijn op speciaal of aangepast vervoer om zelfstandig te reizen. Foto: Zutphens Persbureau

MEE Oost ondersteunt kwetsbare mensen

ZUTPHEN - "Zonder MEE had Jan niet zo lang thuis kunnen blijven wonen", zegt moeder Erna Boswinkel. Sinds kort woont de inmiddels volwassen Jan (19), met een verstandelijke beperking, klassiek autisme en het Prader-Willi syndroom, op de beste plek die ze voor hem kon vinden. "Hij heeft daar een en baan voelt zich onderdeel van de maatschappij." De onafhankelijke cliëntondersteuners van MEE Oost zijn in veertien gemeenten in de regio werkzaam, waaronder Zutphen en Lochem, om kwetsbare mensen meer regie over hun eigen leven te laten krijgen.

Die ondersteuning heeft bijvoorbeeld betrekking op het verkrijgen van de juiste indicatie, informatie en advies, bemiddeling en hulp bij klachten, bezwaar en beroep. Niet alleen voor de WMO maar ook voor de Jeugdwet en Participatiewet. Met praktische projecten als MEE op weg leren mensen die aangewezen zijn op speciaal of aangepast vervoer om zelfstandig te reizen. Iedereen kan zelf contact opnemen met MEE Oost, de ondersteuning is gratis.

'Huis als zorgkantoor'
Het gezin Boswinkel heeft jarenlang alles op alles gezet voor Jan. "Ons huis was vijftien jaar lang een zorgkantoor." MEE bood op diverse momenten ondersteuning. Toen Jan de diagnose kreeg dat hij 'niet in onderwijs kon' ging MEE naar de bestuursrechter om het aan te vechten. Toen hij naar de Anne Flokstraschool moest, ging zijn 'eigen' begeleider met hem mee naar de onderbouw. Totdat het op zijn zestiende niet meer ging en hij thuis kwam te zitten. De zorg die Jan vervolgens kon krijgen was te beperkt. "De school zei dat hij een IQ van 80 had, dat deed deuren dicht. Gelukkig was daar de onafhankelijke cliëntondersteuning van MEE Oost, die regelde dat Jan opnieuw getest werd en ondersteunde bij een bezwaarprocedure zodat Jan eindelijk de indicatie kreeg die hij nodig had. Zo konden ze op zoek naar woonruimte voor hem met intensieve begeleiding. "MEE heeft ons steeds met raad en daad bijgestaan."

'Veel luisterende oren'
Die ervaring heeft Liesbeth Pasman uit Zutphen ook. "Ze geven ons veel luisterende oren." Liesbeth Pasman belde met MEE Oost 'toen het water tot hier stond'. Zoon Ralf, autistisch en verstandelijk beperkt, was al van jongs af aan agressief en luisterde niet. Voor zijn moeder was het steeds moeilijker om hem aan te kunnen. Met de handvatten van MEE Oost ging het steeds beter. "Samen met MEE hebben we gekeken wat zijn mogelijkheden zijn." Omdat hij zich weigerde te verzorgen, maakte Liesbeth bijvoorbeeld boekje waarin met plaatjes de rituelen van het opstaan en naar bed gaan werd getoond. Na elk ritueel zat tien cent, die hij ermee kon verdienen om hem – met succes – te motiveren. Ook ging hij naar een andere school, de Daniël de Brouwerschool in Wilp, en leert hij nu bij Praktijkonderwijs Zutphen voor hovenier. De onafhankelijke cliëntondersteuner werd er bij gevraagd toen er twijfels waren of Ralf wel de juiste WMO-indicatie kreeg. Deze ging met ouders en Ralf in gesprek, luisterde goed en kwam tot de kern wat de zorgvraag betrof. Uiteindelijk is een ruimere indicatie afgegeven. Liesbeth is blij dat er dankzij de nieuwe indicatie meer ruimte is om Ralf te begeleiden. Nu wil Ralf graag zelfstandiger worden en op zichzelf wonen. Inmiddels staat hij op de wachtlijst voor beschermd wonen bij Humanitas met 24-uurs begeleiding en tot grote verrassing van zijn omgeving doet hij binnenkort rijexamen.

'Zelfstandiger worden'
Jelmer Diepmaat (15) uit Warnsveld heeft ook ondersteuning van MEE gekregen om zelfstandiger te worden. Hij heeft moeite met rekenen en zijn fijne motoriek door niet-aangeboren hersenletsel ten gevolge van een hersenontsteking die hij als baby kreeg. Nu gaat hij al vier jaar met een taxibus naar voortgezet speciaal onderwijs in Arnhem. "Zijn wens is om meer zelfstandig te kunnen zijn", vertelt zijn moeder Jacky Brouwer. Als er aan het einde van de dag lessen uitvallen is hij gedwongen om te wachten tot hij weer wordt opgehaald. "Ik wil zelf naar huis kunnen", zegt hij. Daarom heeft hij zich voor de zomer aangemeld voor MEE op weg. Samen met hulp van MEE maakte hij de reis naar school met het openbaar vervoer. Zijn 'reismaatje' leerde hem hoe de ov-app, het in- en uitchecken en het overstappen werken. Een aantal dagen reisde ze met hem mee naar school en als hij uit was wachtte ze hem weer op om samen terug te reizen. Als hij wil kan hij nu zelf van en naar school reizen. "Hij weet nu heel goed hoe het openbaar vervoer werkt en je ziet dat hij grote stappen maakt."

De moeders zijn het erover eens dat de hulp van MEE Oost inschakelen een uitkomst is. "Het is heel laagdrempelig; je kunt het via de computer aanvragen en je kunt bellen", zegt Jacky Brouwer.

www.mee-oost.nl