Zutphen alsnog Hartveilig

ZUTPHEN - Burgerbelang Zutphen Warnsveld is blij dat Zutphen zich aansluit bij het project Hartveilig Wonen. Het college heeft het besluit genomen en de organisatie HartVeilig Wonen opdracht gegeven voor het plaatsen van vijftien AED's (defibrillatoren) in Zutphen. AED's worden ingezet bij reanimatie en zorgt er voor dat de overlevingskans van mensen met een hartstilstand groter wordt.

Hartveilig wonen is een van de punten waar Burgerbelang zich voor wil inzetten. Het heeft even geduurd. In april 2014 kreeg de motie 'Hartveilig Wonen' van Burgerbelang nog geen steun in de raad. In de raadsvergadering van 11 april 2016 heeft het raadslid Adjan Pepers (Burgerbelang Zutphen Warnsveld) met succes dit punt opnieuw aan de orde gesteld. Nu is Zutphen de allerlaatste gemeente in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland die het project omarmt.

AED's zijn binnen 6 minuten beschikbaar
Jaarlijks worden ruim 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Direct ingrijpen door omstanders verdubbelt de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. Als het hart weer begint te kloppen, overleeft ongeveer de helft van de slachtoffers een hartstilstand. Reanimatie en de inzet van een AED binnen zes minuten is cruciaal. De levenskansen van mensen met een hartstilstand wordt hierdoor aanmerkelijk vergroot en biedt de beste kansen om te overleven en een grotere kans zonder ernstige invaliditeit.

Met een netwerk van 15 AED's, geregistreerde en getrainde vrijwilligers in Zutphen wordt de tijd voor een reanimatie en defibrillatie verkort tot maximaal 6 minuten. Hiermee is er een gemeente brede 6-minutenzone dekking.

Uitvoering project Hartveilig
In januari 2017 is de officiƫle aftrap van het project.