Vertrekkend GroenLinks-raadslid Titus Smit. Foto: Luuk Stam
Vertrekkend GroenLinks-raadslid Titus Smit. Foto: Luuk Stam Foto:

Titus Smit verlaat de politiek en verhuist naar Zutphen

Titus Smit verlaat de politiek en verhuist naar Zutphen

BRONCKHORST - Na twee en een half jaar neemt Titus Smit (56) uit Vorden afscheid van de gemeenteraad in Bronckhorst. Het GroenLinks-lid gaat in Zutphen wonen.

Door Luuk Stam

Zijn interesse in de politiek leidde er in 2014 toe dat Vordenaar Titus Smit zich verkiesbaar stelde als raadslid voor GroenLinks in de gemeente Bronckhorst. Hij bemachtigde een zetel en was twee en een half jaar tijd een vertrouwd gezicht in de raadszaal van het gemeentehuis in Hengelo. Zijn enthousiasme voor de politiek nam alleen maar toe. Toch stopt hij er nu mee.

Smit kiest met verhuizing voor zijn privéleven

Met zijn verhuizing naar Zutphen kiest Smit voor zijn privéleven. In Zutphen gaat hij samenwonen met zijn partner. In het dagelijks leven is hij werkzaam als docent op de opleiding Fysiotherapie van Hogeschool Saxion in Enschede. De combinatie met zijn werk als raadslid betekende de afgelopen jaren een overvolle agenda. "Ik zal straks van genieten van avonden waarop ik rustig op de bank kan zitten en geen dikke stukken hoef door te lezen."

Toch voerde Smit zijn raadslidschap met veel plezier uit. Hij streefde erna het menselijk gezicht meer in de politiek naar voren te laten komen. "Ik vond het mooi om naar mensen te kunnen luisteren en ze waar mogelijk te ondersteunen." Zo droeg Smit zijn steentje bij in het open houden van de basisschool in Velswijk. En bij de plannen voor de megastal in Wichmond wees hij met zijn partij nadrukkelijk op de belangen van de kleine boeren, de omwonenden en het Achterhoekse landschap.

In zijn afscheidsspeech in de raadsvergadering van donderdag 15 december sprak Smit onder andere over de opkomst van Geert Wilders. Die opkomst vraagt volgens Smit om een antwoord. In zijn ogen moet de politiek meer verantwoordelijkheid nemen en daadkracht tonen. "In Bronckhorst doen we het al goed", vindt hij. "Het is een gemeente die op het gebied van besturen openstaat voor vernieuwingen. Dat heb ik als heel prettig ervaren. Maar het kan en moet nog een stapje extra."

Het vertrekkend GroenLinks-lid noemt de problematiek van de melkveehouders als voorbeeld. "In de huidige situatie is er sprake van smalle marges en is er voor veel melkveehouders geen toekomst", stelt Smit vast. "Zoiets moet de politiek veel actiever naar zich toetrekken. Er wordt nu te veel gezegd van: 'We laten het aan de markt over.' Maar je moet betrokken zijn. Ook lokaal. Dat zien mensen nog te weinig." Met zijn verhuizing neemt Smit afscheid van de gemeente waarin hij sinds 2009 met plezier woonde. "Je hebt hier de prachtige natuur en het landschap. En de mensen in Bronckhorst kijken naar elkaar om. De buren kun je om een eitje vragen. Dat zijn dingen die ik enorm waardeer."

Ondanks het feit dat Smit de raadszaal van het gemeentehuis in Hengelo nu achter zich laat, blijft hij de gemeentepolitiek volgen. Of hij ooit zelf terugkeert op het politieke toneel, durft Smit nog niet te zeggen. "Voorlopig in ieder geval niet."