De redactie van de Vakantiekrant met linksachter Alice van den Heuvel en rechtsachter Astrid van Beveren. Foto: Ceciel Bremer
De redactie van de Vakantiekrant met linksachter Alice van den Heuvel en rechtsachter Astrid van Beveren. Foto: Ceciel Bremer Foto:

'Ik was op zoek naar meer uitdaging'

IJzevoorde - Met kinderchampagne proostten de elf redactieleden van de Vakantiekrant afgelopen vrijdag op Basisschool IJzevoorde op de presentatie van hun krant. De jeugdige redactie kwam sinds eind oktober zes keer bij elkaar om zelf een krant te maken. Hun doel was hetzelfde, maar hun motivaties liepen uiteen. 'Dit project speelt perfect in op de behoefte van ieder kind', zegt organisator Alice van den Heuvel.

Door Ceciel Bremer

Maar liefst 32 reacties kwamen er binnen op de vacature voor redactielid vertelt Alice van den Heuvel, initiatiefnemer van de Vakantiekrant. Daaruit werden uiteindelijk elf redactieleden gekozen met de meest uiteenlopende interesses. Vervolgens kwamen de tien- en elfjarigen vanaf eind oktober zes vrijdagen bij elkaar om zelf een krant te maken. 'Ik gaf ze twaalf lege vellen papier. Iedere redacteur mocht aangeven welk onderwerp absoluut in de krant moest komen en van welke pagina hij of zij hoofdredacteur wilde zijn. Daarmee is het begonnen', vertelt de Zelhemse Alice van den Heuvel. Met haar bedrijf Het LeesLab stimuleert ze kinderen te lezen, ook tijdens vakanties. Vorig jaar bedacht ze het concept van de Vakantiekrant en introduceerde dat bij Scholengroep GelderVeste. Daar werd enthousiast op gereageerd en inmiddels is deze kersteditie alweer de derde krant die de Zelhemse samen met leerlingen van groep 7 en 8 heeft gerealiseerd.

Joep wordt gepest
In zes dagen tijd waarbij de elf leerlingen, afkomstig van verschillende scholen van GelderVeste, met elkaar de krant hebben gerealiseerd, hebben ze niet alleen maar zitten denken en schrijven. 'Integendeel', vertelt Alice van den Heuvel. 'We hebben een bezoek gebracht aan de redactie van Achterhoek Nieuws in Lichtenvoorde en aan drukkerij Weevers in Vorden. De kinderen hebben van tekstschrijver Astrid van Beveren van Tekst Oké uitleg gehad over verschillende tekstvormen zoals een column, interview of verslag en ze hebben een gastles gehad over vormgeving van All about design.' Een drukke periode waarbij af en toe ook thuis aan de krant moest worden gewerkt. Tijn Haverkort (10) uit Eefde wilde per se een verhaal over pesten in de krant en bedacht samen met zijn moeder het verhaal over Joep. Maar dat was niet zijn enige inbreng in de Vakantiekrant. 'Ik zit op golf en wilde heel graag Tim Nijenhuis interviewen. Hij is Nederlands kampioen geweest en is nu mijn golfleraar.' Marith van Dam (11) uit Doetinchem reageerde op de vacature omdat ze schrijven en typen heel leuk vindt. 'Mijn wens was een interview met YouTuber Dylan Haegens en dat is gelukt!' De vraag wat ze van het project geleerd heeft, beantwoordt ze direct: 'Samenwerken. Ik had de andere kinderen nog nooit gezien en kende ze helemaal niet.'

Initiatief en zelfstandigheid
De elfjarige Jill Ressing uit Doetinchem meldde zich aan als redactielid omdat ze op zoek was naar meer uitdaging op school. 'Ik wilde wat anders en ik houd van fotograferen. Met de camera van mijn moeder heb ik veel foto's gemaakt. Maar schrijven vind ik ook leuk hoor.'
De vader van Elke Koel uit Bekveld en de moeder van Fleur ter Harmsel uit Ruurlo vertellen over de deelname van hun kinderen. 'Elke heeft hier zoveel van geleerd. Ze heeft initiatief getoond, leren samenwerken met onbekende leeftijdsgenoten en leren mailen', zegt de heer Koel. 'Fleur was verantwoordelijk voor haar pagina en voelde die verantwoordelijkheid ook. Ze is heel zelfstandig geworden', vult mevrouw Ter Harmsel aan.

De Vakantiekrant is in een oplage van 3500 stuks verspreid over alle leerlingen van de negentien basisscholen van GelderVeste. In de plaatselijke boekhandel is de krant gratis verkrijgbaar.


www.hetleeslab.nl