Leerlingen groep 7 stellen systeem van nagemaakte omgeving in. Foto: PR
Leerlingen groep 7 stellen systeem van nagemaakte omgeving in. Foto: PR Foto:

Programmeren in het basisonderwijs samen met Techniek Opa's

ZUTPHEN - Al sinds jaar en dag bezoekt het TOOL- team, 'Techniek Opa's Op Locatie', namens het Platform Techniek Zutphen basisscholen in Zutphen en omgeving om de leerlingen kennis te laten maken met allerlei vormen van techniek. Niet alleen de techniek van heden maar ook die van de toekomst. Zo zijn de leerlingen van groep 7 van basisschool De Scheperstee maandagochtend 12 december bezig met allerlei techniek onderdelen: het aansluiten van een wastafel of een radiator, een bel-installatie of een lamp met schakelaar monteren, pneumatiek of een domotica paneel.

Dit allemaal onder begeleiding van enkele vrijwilligers van het TOOL team. Sinds enige tijd beschikt het team over een tweede paneel met domotica. Het paneel moet een woning in het klein moet voorstellen. Op een laptop programmeer je alle schakelaars, lampen en wandcontactdozen.

Aanschaf van dit paneel was mogelijk door sponsoring van onder andere Stichting HAND, bouwbedrijf Anton Nijman en OTIB. Een van de leerlingen, Ruben, is samen met techniek opa Rob bezig om dit systeem in deze nagemaakte omgeving in te stellen. Daarbij komt het aan op juist programmeren, maar met behulp van de zogenoemde lesbrief en de hulp van Rob, lukt het Ruben om via het touchscreen alle elektrische functies in huis te bedienen. Na Ruben mogen ook de andere leerlingen het systeem uitproberen. Techniek zal in de toekomst een steeds groter deel van ons leven uitmaken, daarvan is iedereen overtuigd. In de media is veelvuldig te lezen dat er een tekort aan vakmensen verwacht wordt. Platform Techniek Zutphen probeert op deze wijze leerlingen ervan te overtuigen dat een technisch vakopleiding een baan met toekomst is.