De goedlachse dominee Paul Visser komt zaterdag 17 december naar de Walburgiskerk. Foto: PR
De goedlachse dominee Paul Visser komt zaterdag 17 december naar de Walburgiskerk. Foto: PR Foto: Meike Wesselink

Walburgiskerk ontvangt bijzonder gast: dominee Paul Visser

Zutphen - De Walburgiskerk ontvangt zaterdag 17 december een wel heel bijzondere gast: dominee Paul Visser van de Noorderkerk in Amsterdam. Vorige week was de dominee nog te zien bij talkshow Pauw waarin Jeroen Pauw zich verontschuldigde voor zijn 'hufterige' uitlating over de geloofsboeken. Zaterdag gaat de dominee de Volkskerstzangdienst in de Walburgiskerk (aanvang 19.30, inloop vanaf 19.00 uur) voor met een overdenking.

Door Meike Wesselink

"Waarover ik graag spreek is de hoedanigheid waarin God verschijnt. Mensen die niet zo vaak naar de kerk komen, wil ik graag laten weten dat als God aan hen verschijnt, dat op een kleine onopvallende manier gebeurt. Mensen willen nog wel eens denken dat een verschijning een grootse gebeurtenis is, maar God zal zich nooit opdringen. Ook Jezus is in stilte geboren, middenin de nacht op een onopvallende plek."

"Het kan bijvoorbeeld een bijbeltekst zijn die iemand plots in de kern raakt, waaruit voor hem of haar blijkt dat God leeft en iets te vertellen heeft. Soms gebeurt het zonder dat je ernaar zoekt." Dat overkwam Paul Visser zelf als elfjarig jongetje. Tot op dat moment had hij niets met het geloof, wat hij overigens keurig wist te verbergen voor zijn vader die toen nog voorganger was in Epe. Op Oudejaarsavond gebeurde het dat de jonge Visser plots gegrepen werd door de tekst 'Kinderen, het is de laatste ure'. Als in een schok kwam het bij de jonge Visser binnen en dat terwijl hij stiekem snoepjes etend en als altijd ongeïnteresseerd de zoveelste dienst bijwoonde. De tekst was voor het jochie een duidelijk teken van God en vanaf dat moment kon dominee Paul Visser niet meer om het geloof heen.

Noorderkerk
Visser is voorganger van de Noorderkerk, middenin volkswijk de Jordaan. Sinds zijn komst in 2010 is het aantal bezoekers er enorm gegroeid. "Om iedereen kwijt te kunnen, houden we zondags twee diensten." Zijn populariteit kan de dominee niet precies duiden. "Misschien heeft het ermee te maken dat ik een niet-officiële manier van spreken heb. Mensen zeggen wel eens: 'Je preekt niet, maar je vertelt een verhaal.'" Zonder twijfel is ook de enorme toegankelijkheid van de dominee inherent aan zijn geliefdheid. In 'zijn' kerk maakt de dominee tijd voor iedereen en is hij er even niet, dan is hij gemakkelijk bereikbaar per mobiel of mail.

Van het preken lijkt de dominee niet en ook vastomlijnde dogma's laat Paul Visser liever los. "Geloven is niet gebaseerd op regels of dogma's, maar vindt zijn basis in de relationele sfeer. En net als bij een relatie tussen twee mensen, kent de relatie met God ook zijn ups en downs. We maken allemaal wel eens momenten mee dat we twijfelen aan ons geloof. Die kwetsbaarheid mag er zijn en daar spreek ik graag over met mensen."

Pauw
Bijbelteksten moet je interpreteren in de tijdsgeest en vanuit dat oogpunt vond Visser de uitspraak van Jeroen Pauw tijdens zijn uitzending van 24 november op zijn minst ongenuanceerd. De journalist beweerde dat in alle geloofsboeken uiteindelijk alleen wordt opgeroepen tot geweld. Visser reageerde met een ingezonden brief en werd vorige week woensdag 7 december uitgenodigd in de talkshow. "Bijzonder, tenslotte zitten er niet vaak dominees aan tafel bij Pauw. Dat hij ook nog eens iets toegaf wat hij niet zo gauw zou doen, namelijk dat zijn uitspraak nogal ongenuanceerd was, maakte het bezoek zeer de moeite waard."

Dat Paul Visser naar Zutphen komt, is ook bijzonder te noemen. De dominee gaat niet vaak in op dergelijke uitnodigingen, maar maakte voor Zutphen een uitzondering. In zijn jeugd kwam hij wel eens naar de Hanzestad omdat zijn oom en tante er woonden en ook later bracht hij nog wel eens een bezoek aan de stad. Iets dat hij ook dit weekend van plan is. "Een mooie stad, waarin ik zaterdag graag nog een keer rondwandel."