Inspectie te voet. Foto: Ruud de Vries
Inspectie te voet. Foto: Ruud de Vries Foto:

Dijken en kades winterklaar

REGIO - De dijken en kades langs de Rijn en de IJssel zijn goed voorbereid op de komende winter en het hoogwaterseizoen. Dit blijkt uit de jaarlijkse inspectie die Waterschap Rijn en IJssel de afgelopen weken heeft uitgevoerd. De dijken goed zijn onderhouden en voldoen aan alle eisen. Zo is de grasmat, die de grond moet vasthouden, in goede conditie. Een aantal kleine schades, bijvoorbeeld graafschade door honden, wordt hersteld.

Tijdens de inspecties wordt speciaal gekeken naar de kwaliteit van de grasmat. Dijken hebben het in de winter namelijk extra te verduren, vanwege de kou en het mogelijke hoge water. Het is belangrijk dat eventuele schades vóór de winter aangepakt worden, om erosie te voorkomen. Schades kunnen veroorzaakt worden door mollen, honden of andere dieren, of bijvoorbeeld diepe bandensporen in de berm.
Het waterschap heeft de afgelopen periode alle dijken en de kades geïnspecteerd tussen Arnhem en Rheden (Dijkring 47), tussen Spijk en Doetinchem (Dijkring 48), tussen Doetinchem en Zutphen (Dijkringen 49 en 50) en tussen Zutphen en Deventer (Dijkring 51). Dit gebeurt te voet en vanuit de auto. Vrijdag 2 december was de laatste dag van de inspecties.

In het voor- en najaar houdt het waterschap grootschalige inspecties om de toestand van de dijken in beeld te krijgen en eventuele herstelmaatregelen op tijd uit te kunnen voeren.


Let op: valse Wmo-consulenten actief

ZUTPHEN - In Zutphen zijn valse Wmo-consulenten actief. Het zijn mensen die zich voordoen als medewerkers van de gemeente. Ze zijn uit op geld. Een echte medewerker van de gemeente komt nooit onaangekondigd langs. Twijfelt u of het om een oplichter of Wmo-consulent gaat? Een Wmo-consulent van de gemeente komt alleen langs als u hierover een brief heeft gehad met zijn naam er in en de datum waarop hij of zij langskomt; een Wmo-consulent toont altijd een pasje van Het Plein met daarop de naam en de foto én Wmo-consulenten zullen u nooit vragen een bedrag te pinnen. Voor meer informatie ga naar de website van Het Plein of bel naar 0575 – 595 760 (8.30 tot 12.30 uur).