Centraal in de serie Heimat staat de jonge Maria. Foto: PR
Centraal in de serie Heimat staat de jonge Maria. Foto: PR Foto:

Marathonweekend met het prachtige Heimat epos

ZUTPHEN - In het weekend van 10 en 11 december draait in Luxor de monumentale serie Heimat, eine Deutsche Chronik. Over twee dagen verdeeld bijna 15 uur aan film van deze serie die midden jarig tachtig op televisie kwam en miljoenen kijkers trok.

De serie speelt zich af in het fictieve dorpje Schabbach op de Hunsrueck in de jaren 1919-1982. Centraal staat de jonge Maria, die we te midden van haar familie zien opgroeien van een 17-jarige meisje tot oude vrouw. We volgen haar en haar familie in de periode na de eerste wereldoorlog, de crisis en de Tweede Wereldoorlog en vervolgens de wederopbouw en de woelige jaren zestig die niet aan het dorpje voorbij gaan. Filmmaker Edgar Reitz schetst met veel liefde voor detail hoe radio en telefoon, Autobahn, oorlog en Amerikanen het besloten leven van de dorpsgemeenschap openbreken. Maar we kijken door de ogen van de dorpsbewoners niet alleen op macroniveau: ook liefde, huwelijk, geboorten, sterfgevallen, familievetes en universele thema's als verlangen, hoop, angst, discriminatie, verantwoordelijkheidsgevoel en verwachtingen komen aan bod in dit prachtige epos.

De originele 35mm-kopieën van Heimat waren in de loop der jaren ernstig verkleurd en beschadigd. De restauratie resulteert nu in de prachtig gedigitaliseerde klassieker.