Ernest Rombout. Foto: PR
Ernest Rombout. Foto: PR Foto:

Eigentijds klassiek uit Oost en West in Dat Bolwerck

ZUTPHEN - In deze vijfde editie van de serie Eigentijds Klassiek brengt Kunsthuis Dat Bolwerck zaterdagavond 17 december een exclusief concert met twee landelijk bekende musici: Ernest Rombout (hobo) en Jeroen den Herder (cello). Aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

Rombout, wereldwijd erkend als nieuwe muziekspecialist en -docent aan de conservatoria van Amsterdam en Wenen, zal met cellist Jeroen den Herder een bijzonder programma vertolken: Oost - West. Het thema is ontleend aan de Miniaturen van Isang Yun, Koreaans componist die op lyrische wijze de hobo (Oost) en cello (West) laat versmelten. Van dezelfde componist zal Piri (hobo solo) klinken, waarna het duo weer samenkomt in twee Nederlandse werken van Leo Smit en Hans Kox. Verder westwaarts vinden we de sonate van George Crumb voor cello solo, dat klassieke melodieën verenigt met virtuositeit.

De uitersten van het cellospel worden hier onderzocht. Kortom twee nieuwe muziekspecialisten, met mondelinge toelichting en geprojecteerde partituren van de wonderlijke, eigenlijk oeroude Oosterse muziek via Nederland naar Amerika.

Na afloop is er gelegenheid met elkaar en met de musici na te praten. Aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

Zie de advertentie op pagina 5


Burgerbegroting betrekt bewoners bij besluitvorming

Zutphen - Om bewoners meer te betrekken bij besluitvorming, is het handig wanneer de begroting van de gemeente ook inzichtelijk wordt gemaakt én begrijpelijk is van opzet. Daarom wordt er gewerkt aan een zogenaamde burgerbegroting.

Het ligt in de lijn van gemeentelijk beleid om burgers te laten meedenken over het verdelen van publieke gelden, maar ook om gemeentelijke taken eventueel over te nemen als burgers daar zelf toe in staat zijn. Iets wat al gebeurt via Wijkaanpak en het budget dat daarvoor beschikbaar is. Een raadswerkgroep buigt zich nu over het begrip burgerbegroting en binnenkort vindt er een bijeenkomst plaats. Hierin worden verschillende scenario's voor een burgerbegroting geschetst, worden ervaringen van Wijkaanpak gedeeld en wordt gekeken naar 'de burgerbegroting van 2015'. GroenLinks diende vorig jaar zomer een motie in om het college te bewegen richting burgerbegroting. Om de plannen uit te kunnen voeren is 20.000 euro vrijgemaakt.