Ben Rouwhorst bij zijn verzameling. Foto: Hans Winters
Ben Rouwhorst bij zijn verzameling. Foto: Hans Winters Foto:

Ben Rouwhorst exposeert bij Kerst van Stal

LICHTENVOORDE- "Het is gewoon leuk dat oma's en opa's met hun kleinkinderen, scholen met leerlingen en andere mensen komen kijken. Het is een stukje cultuurgeschiedenis dat je meegeeft," vertelt Ben Rouwhorst (75) over Kerst van Stal. Voor de derde keer doet hij mee met deze tentoonstelling in de Bonifatiuskerk die van 10 tot en met 26 december gehouden wordt. Dit jaar zijn er niet alleen kerststallen en kerstgroepen van hem te bewonderen, maar ook 350 engelen. De opzet is anders dan voorgaande jaren. De nadruk ligt dit keer op de landen. Zo zijn er stallen uit Afrika, Rusland, Israël, Zuid-Amerika en Duitsland. Het merendeel komt echter uit Nederland. Er zijn grote en kleine stallen en de kleuren verschillen. Ook de materialen zijn uiteenlopend, zoals: hout, gips, steen en klei.

Door Barbara Pavinati

"Ik verzamel al zo'n vijftien jaar alles wat met religie samenhangt: van bidprentjes tot kerkgewaden. Ik heb inmiddels zo'n 250.000 bidprentjes waarvan de oudste van rond 1800 stamt. Mijn kerststallenverzameling telt 300 stuks. Van miniatuur tot levensgroot," zegt Rouwhorst trots over zijn verzameling. Zijn passie legt hij als volgt uit: "De fascinaties voor het geloof heeft er altijd ingezeten. Als kleine jongen droomde ik ervan om als missionaris naar de Eskimo's te gaan. Mijn vader zag dat niet zitten. Ik was de oudste op de boerderij. Hij riep wel eens: 'Als jij pastoor wordt, dan word ik burgemeester!'. Ik heb wel geprobeerd mijn roeping te volgen, maar ben uiteindelijk in het maatschappelijk werk beland. Mijn verzameling is een herinnering, weergave van het 'Rijke Roomse' leven."

Korte broek
Rouwhorst, woonachtig in Ulft, is via via drie jaar geleden benaderd voor deze tentoonstelling. De eerste keer dat hij meedeed was ter ere van het 100-jarig bestaan van de Bonifatiuskerk en lag de nadruk op de zeven sacramenten, tevens toonde hij er wijwatervaatjes en heiligenbeelden. De tweede keer stelde hij zijn kerststallen en -groepen ten toon en nu, naast de stallen en groepen, dus ook engelen. De engelententoonstelling is in samenwerking met Geert Scholten, een oud-studiegenoot van Rouwhorst. Een wel heel bijzondere kerstgroep is een houten Afrikaanse. De drie koningen dragen daar een korte broek. De stal komt uit Gambia en de figuren hebben een Afrikaans uiterlijk. Iemand die op zijn oproep heeft gereageerd die hij een tijdje terug in de krant plaatste, schonk hem deze stal. Hij vroeg in dat artikel om uitbreiding van zijn collectie en kreeg maar liefst vijftien reacties. Waaronder ook een collectie van allerlei miniatuurtjes.

Mens voor de medemens
Voordat Rouwhorst meedeed aan Kerst van Stal heeft hij zes jaar meegedaan aan een tentoonstelling in Ootmarsum. De opbrengst daarvan ging naar Litouwen. Daarnaast exposeert hij met steeds wisselende items uit zijn collectie in het stiltecentrum van het bejaardentehuis in Ulft. "Wees mens voor de medemens. Zolang je op deze aardbodem leeft, probeer dan iets voor andere mensen te betekenen", is de levensfilosofie van Rouwhorst die mooi overeenkomt met de kerstgedachte. Over Kerst van Stal zegt hij: "Ik hoop dat het een succes wordt. Het is anders dan andere jaren met als trekker de engelen. Ook zijn er nieuwe kerstgroepen te zien en te bewonderen."


www.kerstvanstal.nl


Mañana Mañana op zoek naar nieuwe festivallocatie

HUMMELO - De komende editie van het festival Mañana Mañana is op losse schroeven komen te staan. De organisatie is op zoek naar een nieuwe locatie voor het meest relaxte festival van Nederland op 15, 16, 17 en 18 juni 2017. De afgelopen vier jaren vond het festival plaats op Landgoed Enghuizen in Hummelo, maar na overleg met grondeigenaar Graaf van Rechteren Limpurg is besloten om te verhuizen.

De organisatie heeft inmiddels tal van alternatieve locaties bezocht, maar het is nog niet gelukt om een plek te vinden met de vergelijkbare magie van Landgoed Enghuizen die uiteindelijk ook daadwerkelijk beschikbaar is. Om die reden wordt de voorverkoop, die op 1 december aanstaande zou starten, tot nader order uitgesteld en bij het niet slagen van de zoektocht zal het festival komend jaar niet kunnen plaatsvinden. De grondsoort van Landgoed Enghuizen is niet de meest geschikte om als evenemententerrein dienst te doen en daarnaast is het qua logistiek geen gemakkelijke plek om met zwaar materieel te bereiken. Bij slecht weer heeft de natuur op Landgoed Enghuizen meer tijd nodig om te herstellen van een vierdaags festival als Mañana Mañana dan op andere locaties het geval zou zijn. "Landgoed Enghuizen is één van de mooiste plekken van de Achterhoek en dat moet het natuurlijk ook blijven. Een percentage van de kaartopbrengst stonden wij daarom ook af voor behoud van het landgoed. De praktische nadelen van het landgoed vonden wij altijd van ondergeschikt belang, omdat de plek zo ontzettend mooi is. Maar na een goed gesprek met Graaf van Rechteren Limpurg over de toekomst van Landgoed Enghuizen en ons festival hebben wij in goed overleg besloten dat het voor beide partijen beter is om op zoek te gaan naar een nieuwe plek voor Mañana Mañana. Wij willen Graaf van Rechteren Limpurg, boswachter André Wolsink en de overige grondeigenaren hartelijk bedanken voor de prettige samenwerking de afgelopen vier jaar," aldus de organisatie.

Zoektocht nieuwe locatie
Mañana Mañana houdt zich van harte aanbevolen voor tips en suggesties. De voorkeur gaat uit naar een wonderschone locatie in de Achterhoek en een plek voor de lange termijn. De festivalorganisatie benadrukt dat ze de moed zeker nog niet opgeeft en is thans in bespreking met meerdere locaties. Maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat het een moeilijke zoektocht is geworden en dat het niet gaat lukken om 1 december. En dat de aangekondigde voorverkoop dus niet kan beginnen. "Wij willen hier gewoon eerlijk en transparant over zijn. Dat vinden wij wel zo netjes tegenover al onze trouwe bezoekers en alle andere betrokkenen." De organisatie adviseert geïnteresseerden de website en social media van Mañana Mañana goed in de gaten te houden voor het laatste nieuws hierover.