Marco Mout ontving de prestigieuze Janusz Korczak-prijs uit handen van Prinses Laurentien van Oranje. Foto: Martijn Siemes
Marco Mout ontving de prestigieuze Janusz Korczak-prijs uit handen van Prinses Laurentien van Oranje. Foto: Martijn Siemes Foto:

Prinses Laurentien eert Walhallab met bijzondere prijs

ZUTPHEN - Afgelopen vrijdagmiddag 18 november werd Marco Mout, initiatiefnemer van het Walhallab, letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet. In het stralende licht van een helder najaarszonnetje en onder belangstelling van meer dan tweehonderd mensen, ontving hij de prestigieuze Janusz Korczak-prijs uit handen van Prinses Laurentien van Oranje.

Door Martijn Siemes

Makerspace Walhallab, voorheen Atelier de Kruittoren, richt zich op jongeren die interesse hebben in kunst of techniek en die graag dingen willen maken en doen. Jongeren met een rugzakje, jongeren die niet lekker in hun vel zitten maar ook jongeren die gewoon zelf willen weten hoe ze een didgeridoo moeten maken, treffen elkaar in de werkplaats van Marco Mout en zijn vrijwilligers. Daar mogen ze zelfstandig en soms met hulp van elkaar aan de slag met grote apparaten, hout, instrumenten en elektronica. Het atelier staat dan ook vol met schilderijen, (houten) beelden, gitaren, drones en maquettes. Deze zelfstandigheid was een van de doorslaggevende factoren bij de toekenning van de Janusz Korczak-prijs aan het Walhallab. De stichting achter de prijs is altijd op zoek naar initiatieven die het gedachtegoed van Janusz Korczak uitdragen: Behandel jongeren met respect en behandel ze gelijkwaardig. Jongeren en kinderen zijn ook gewoon mensen en ze hebben dezelfde rechten.

Janus Korczak was een vooraanstaande Poolse kinderarts en kinderboekenschrijver die zich zijn leven lang inzette voor het welzijn van kinderen in het algemeen en dat van de bijna tweehonderd joodse kinderen van zijn weeshuis in het bijzonder. In 1942 werd op bevel van de Duitse bezetter het weeshuis gesloten en werden de kinderen gedeporteerd naar het vernietigingskamp Treblinka. Korczak hoefde niet met ze mee te gaan, hij was in die tijd al erg beroemd en de Duitsers durfden dat niet aan, maar hij bleef toch bij zijn kinderen. Hij werd samen met hen bij aankomst in Treblinka vermoord.

Walhallab staat dicht bij de kwetsbare doelgroepen

Hans Notten, bestuurslid van stichting Janusz Korczak: "Walhallab staat dicht bij de kwetsbare doelgroepen. Dit gebeurt met heel veel aandacht en warmte. Marco Mout is daar de drijvende kracht achter. De jury was dan ook zeer enthousiast.". "Deze prijs opent deuren", aldus Clemens de Jager, secretaris van Improbattle die twee jaar geleden de prijs kreeg: "Door het winnen van de Korczak-prijs kregen we toegang tot meer fondsen en kregen we meer middelen ter beschikking. Onze stichting is nu dan ook veel groter dan vorig jaar."
Voor de uitreiking had Marco samen met zijn medewerkers en jongeren een interessant en amusant programma bedacht met improvisatietheater en een bijzonder optreden van drummer Arie de Boer die speelde op een die ochtend in elkaar geknutselde drumkit van hout, blikjes en flessen. Prinses Laurentien onthulde het gewonnen beeld samen met een van de jongeren en prees de inzet van Marco als aanjager en coach van de mensen die onze toekomst gaan maken.


Uitreiking DoeMEE Award

ZUTPHEN - Volgende week maandag 28 november om 16.00 uur reikt MEE Oost, in samenwerking met de gemeente Zutphen, de gemeente Lochem en Het Plein, de DoeMEE Award uit. De winnaar wordt gekozen door een onafhankelijke jury. De bekendmaking van de winnaar en uitreiking van de DoeMEE Award vindt plaats in de Anne Flokstraschool, Emmalaan 2 in Zutphen. De DoeMEE Award is een prijs voor personen en organisaties in de gemeente Lochem of Zutphen die zich op bijzondere wijze inzetten voor de (re-)integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een beperking en/of chronische ziekte.